onsdag 1 augusti 2012

Mannanafnanefnd säger nej till Víkingr

Ja till Mara, Ey och Sophie, men nej till Víkingr. Mannanafnanefnd ratar ett vikingadoftande pojknamn men godkänner tre nya flicknamn.

För att ett tilltalsnamn ska godkännas krävs att det ska kunna inlemmas i det grammatiska systemet, att det inte bryter mot stavningsregler samt att det inte kan uppfattas som kränkande. Om det finns en tradition för namnet kan det utgöra skäl för undantag.

Ett sådant undantag som nu accepteras är Sophie. Mannanafnanefnd skriver i beslutet att Sophie inte följer isländska stavningsregler. I följs inte av e såvida det inte gäller sammansättningar, och p följs heller inte av h. I dag finns dock sex islänningar som bär namnet Sophie, och det innebär att det finns en tradition för namnet som därmed tillåts.

Däremot säger Mannanafnanefnd nej till pojknamnet Víkingr. I modern isländska slutar inga ord på stavelsen gr, utan ett u har infogats, gur. Víkingr hade alltså accepterats om fornisländskan hade varit normerande, men är enligt nämnden inte förenligt med dagens språkbruk och godkänns därför inte.

Möjligen passar beslutet Baltasar Kormákur. Hans kommande storfilm om vikingatiden heter just Víkingr, en stavning som just ska föra tankarna till forna tider.

Mannanafnanefnd säger i ett beslut även ja till flicknamnen Mara och Ey. Båda namnen följer isländska stavnings- och böjningsregler. Av samma skäl får Marias och Dania nobben.

Här kan du läsa mer om isländska personnamn.