tisdag 7 augusti 2012

Protesterar mot planer på bönehus i Reykjavík

Islam är synonymt med förtryck och terror. Det hävdar motståndare mot bygget av ett bönehus i Reykjavík - där de redan påstår att de besudlat marken för de troende muslimerna genom att gräva ned griskroppar. Nu uppmanas närboende genom ett brev att protestera mot planerna för ett bönehus.

Félag múslima á Íslandi har i över tio år kämpat för att få en tomt lämplig för ett moskébygge. För ett drygt år sedan föreslog kommunen ett grönområde vid Suðurlandsbraut och Miklabraut nära Steinahlíð i östra Reykjavík. I höst väntas arbetet med att ta fram en ny detaljplan påbörjas.

Motståndarna har dock redan börjat mobilisera för att försöka stoppa bygget. Facebook-gruppen Mótmælum mosku á Íslandi har drygt 1 500 medlemmar. En av medlemmarna står också bakom ett brev prytt med en dödskalle som skickats till personer bosatta i närheten av den tomt som är aktuell för bönehuset.

I brevet skriver medlemmen att moskéer har visat sig vara en grogrund för islamistisk terrorism och extremism. Medlemmen hävdar att islam är en fascistisk religion som i många hundra år har befunnit sig i krig med västerlandet. Församlingens imam sägs också ägna sig åt att introducera sharia-lagar och bekämpa värdfolket, i det här fallet islänningarna.

Brevet påminner om de diskussioner som förekommer i Facebook-gruppen. Tidigare i år sade sig någon ha grävt ned tre griskadaver på tomten för att på så sätt förstöra den för muslimerna. Detta föregicks av allmänna uppmaningar att besudla marken med blod och inälvor från just gris. Dådet applåderades och några medlemmar ansåg att förövarna borde betraktas som nationalhjältar. Det finns dock ingen oberoende bekräftelse på att dådet faktiskt utfördes.

Medlemmen sade till Pressan tidigare i år att avståndstagandet inte riktade sig mot enskilda muslimer, utan att det var islamister som skapade oro:
"Moskén är inte en oskyldig liten kyrka utan det är en kommandocentral och där smider de alla sina ränker. ... Vi måste se till Skandinavien och se hur situationen är där. Så snart som muslimerna har fått en moské är det som en klocka sätter i gång. Den tickar tills de har blivit överklass och vi själva har blivit underklass. Detta är vad de tänker göra här precis som på andra håll."
Sverrir Agnarsson, ordförande för Félag múslima á Íslandi, säger i Morgunblaðið att han tycker att det är olyckligt att felaktigheter och fördomar om församlingen sprids till de boende i området. Påståendena om att de snart kan komma att väckas av böneutropare avfärdar han som nonsens. Församlingen använder hemsidan och sms för att kalla medlemmarna till bönestunder. Om bönehuset eller moskén skulle bli verklighet avser han att bjuda in närboende så att de kan bekanta sig med församlingens verksamhet. Till Vísir säger Sverrir Agnarsson att fördomarna som sprids påminner om Anders Behring Breiviks världsbild:
"Den [medlemmen] upprepar bara budskap från utländska hatsidor och har själv en sida som ligger utomlands så att vi inte kan göra något åt den. Den använder samma källor som Breivik och är uppenbarligen nästan lika förvirrad."
En opinionsmätning utförd för snart två år sedan visade att fyra av tio islänningar var mot ett moskébygge i Reykjavík. I valrörelsen 2007 drev Liberalerna en kampanj präglad av främlingsfientlighet - i synnerhet riktad mot muslimer. Två år senare ramlade partiet ur alltinget, och det har sedan dess inte funnits något etablerat parti som försökt vinna väljare med samma retorik.

Nu ser det dock ut som att det nya blågröna partiet Hægri grænir under Guðmundur Franklín Jónssons ledning kommer att peka ut islam som ett hot under kommande valrörelse. I en intervju i DV på tioårsdagen av elfte september-attentaten - han arbetade då själv på Wall Street - beskrev han sin syn på islam:
"Detta var en attack på den västerländska kulturen och livsstilen. Muslimer har en helt annan förståelse av omvärlden än västerlänningar. Folket i dessa länder lever i en helt annan värld än vi. Muslimer kommer från en annan värld. Detta är två olika världar och det lönar sig inte att blanda dem med varandra. De bör bara få vara ifred från varandra."
Salmann Tamimi, talesperson för Félag múslima á Íslandi, sade då i DV att Guðmundur Franklín Jónssons uttalanden gjorde honom bedrövad:
"Vi har bara en värld för hela mänskligheten och det är långt ifrån sanningen att muslimer skulle komma från någon annan värld. Jag tror att både mina och min sons förväntningar på livet är exakt desamma som hos varje människa som gud har skapat. Jag förkastar denna förklaring helt och hållet. Vad har jag annars gjort här i fyrtio år? Det är sorgligt att splittra människor med sådana kommentarer och göra oss misstänksamma mot varandra."
Tidigare i år kritiserade Guðmundur Franklín Jónsson enligt DV Islands utvecklingshjälp i samband med att ett sjukhus byggt för biståndspengar i Malawi invigdes. Hægri grænir, vars opinionssiffror i nuläget ligger under femprocentsspärren, vill avskaffa allt bistånd.

Guðmundur Franklín Jónsson stoppades i våras för övrigt av polisen i Hafnarfjörður sedan han kört rattfull, berättar Vísir.

Här kan du läsa mer om det planerade bönehuset och här mer om Liberalerna.

Illustration: Reykjavíkurborg