tisdag 7 augusti 2012

Största isländska beslaget av LSD och ecstasy - döms

När mannen stoppades av tullen i Keflavík hade han 36 604 ecstasy-tabletter och 4 471 doser LSD i bagaget. Nu döms han till sex och ett halvt års fängelse för narkotikabrott.

Mannen, som är 24 år och bosatt i Reykjavík, kallades in av tullen när han landade på flygplatsen i Keflavík den 23 mars förra året efter att tillsammans med en vän ha besökt Las Palmas. Hans två resväskor var preparerade med lösa bottnar, och där fanns narkotika till ett gatuvärde av 70 miljoner isländska kronor.

I väskorna fanns 4 471 doser LSD och 36 604 ecstasy-tabletter. Det var då de största beslagen som gjorts av drogerna på Island.

24-åringen ändrade sin berättelse vid flera tillfällen under förhören. Han ska ha åkt till Kanarieöarna som kurir för att själv bli kvitt narkotikaskulder. Som ersättning för uppdraget fick han 200 000 isländska kronor för eget bruk och 500 000 för reskostnader. När han väl levererade narkotikan skulle han få lika mycket till av en person han inte ville namnge.

Mannen, som själv är narkotikamissbrukare, ska ha fått de preparerade väskorna av en kontakt i Las Palmas. Han nekade under rättegången till att ha varit införstådd med smugglingen och förnekade brott med argumentet att han trodde att det var andra typer av narkotika som skulle föras in i landet.

Héraðsdómur Reykjavíkur skriver i domen att det visserligen är oklart om 24-åringen var införstådd med att det rörde sig om ecstasy och LSD. Han har dock varit likgiltig inför vad som fanns i väskorna.

24-åringen döms nu till sex och ett halvt års fängelse för narkotikabrott. Han ska också betala 1,8 miljoner isländska kronor i rättegångskostnad.

Kvinnan som var med 24-åringen till Kanarieöarna åtalades inte. Hon häktades i en vecka i samband med gripandet, men 24-åringen ska ha förklarat att hon inte kände till vad som fanns i hans väskor på vägen tillbaka till Island.

Här kan du läsa domen i sin helhet.