onsdag 15 augusti 2012

Svensk köper 20 000 hektar mark i Ísafjarðardjúp

John Harald Örneberg, vd för The Forest Company, köper tre och en halv fastighet i Ísafjarðardjúp. Investeraren sägs inte ha några andra planer för marken än att kunna fiska lax i Langadalsá. Fastigheterna hamnade i Landsbankis ägo efter en konkurs. Eftersom John Harald Örneberg är EES-medborgare krävs inget tillstånd från staten för köpet.

Huang Nubos planer på en turistanläggning vid Grímsstaðir á Fjöllum har väckt starka reaktioner. De ständigt ändrade beskeden om den kinesiske investerarens avsikter för området har nu fått regeringen att skapa en samrådsgrupp som ska granska affären. Det klartecken som för inte så länge sedan tycktes närmast givet ter sig nu alltmer osäkert i takt med att fler inom Gröna vänstern anser att Huang Nubo ska få avslag.

Regeringens möjligheter att stoppa Huang Nubo ligger i att han inte är EES-medborgare eller har något företag i området. Några sådana möjligheter finns inte när John Harald Örneberg köper tre och en halv fastighet i Langidalur längst in i Ísafjarðardjúp i Västfjordarna. Det rör sig om Kirkjuból, Brekka, Neðri-Bakki och halva Tunga. Arealen uppges vara omkring 20 000 hektar.

Svensken är grundare av och vd för The Forest Company. Köpet genomfördes i juli och ger enligt RÚV John Harald Örneberg kontroll över nästan halva älven Langadalsá. Prislappen sägs vara omkring 250 miljoner isländska kronor.

Fastigheterna ägdes av bolaget Lífsval. Det grundades år 2002 och hade när det togs över av Landsbanki tidigare i år 45 fastigheter spridda över Island. Banken har sedan dess sålt av fastigheterna. Köpare är bolaget Varpland, där Gunnar Sólnes, jurist i Akureyri, Friðleifur E. Guðmundsson, jurist i Reykjavík, och John Harald Örneberg enligt Bæjarins Besta utgör styrelsen.

Gunnar Sólnes säger till RÚV att John Harald Örneberg köpt fastigheterna för att kunna fiska och njuta av den orörda naturen. Han ska inte ha några andra planer för området. I Langidalur finns ytterligare fem och en halv fastighet.

När utlänningar tidigare köpt mark på Island har sportfiskare som tidigare haft rätt att fiska i området portats och vattendragen inte upplåtits åt andra än ägaren. Árni Baldursson, vd för Lax-Á som säljer fisketillstånd i älven, uppger för RÚV att han inte hört något om några förändringar rörande Langadalsá.

Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.