torsdag 20 september 2012

Baltasar Kormákur filmar Halldór Laxness Sjálfstætt fólk

Halldór Laxness Sjálfstætt fólk (Fria män) blir film i regi av Baltasar Kormákur. Regissören har på sistone säkrat rättigheterna till flera isländska klassiker. Han är även intresserad av att göra film av romanen Gerpla.

Bjartur í Sumarhúsum är romanfiguren som på många sätt har kommit att personifiera den isländska mentaliteten. Han är en självständig och envis bonde som vägrar att böja sig för de strapatser och katastrofer som livet för med sig. Den egensinnige bonden sägs vara av lika segt virke som de låga björkar som varje dag kämpar för att hålla stånd mot väder och vind.

Sjálfstætt fólk (Fria män) ska nu bli film i regi av Baltasar Kormákur. Han säger till RÚV att han börjat med att anpassa romanen till filmduken:
"Detta är vår stora roman och jag har länge drömt om att göra den."
Baltasar Kormákur har även kommit över rättigheterna till Halldór Laxness Gerpla. Han överväger även att filmatisera den romanen.

Baltasar Kormákur har under de senaste åren sett sin stjärna stiga i Hollywood. På Island väntar sedan länge två rejält försenade projekt, vikingadramat Víkingr och Grafarþögn, en filmatisering av Arnaldur Indriðasons deckare med samma namn.

Han uppger för RÚV att han har några skådespelare i åtanke för huvudrollerna i Sjálfstætt fólk. Det är dock oklart när inspelningarna kommer att börja och när det kan bli aktuellt med premiär.

Foto: Norden.org