måndag 24 september 2012

Birkir Jón Jónsson slutar - dragkamp om toppsäte

Birkir Jón Jónsson lämnar politiken i vår. Det innebär inte bara en förväntad kamp om vice ordförandeposten i Framstegspartiet. När toppnamnet i den nordöstra valkretsen slutar kommer både partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och alltingsledamoten Höskuldur Þór Þórhallsson att slåss om att stå överst på valsedeln i ett av partiets av tradition starkaste distrikt.

När Birkir Jón Jónsson valdes in i alltinget våren 2003 var han bara 25 år gammal. Han hade då redan hunnit assistera socialministern under flera år. År 2009 valdes han till vice ordförande för Framstegspartiet vid ett närmast sensationellt landsmöte. I finanskrisens kölvatten genomgick partiets ledning en avsevärd förändring och föryngring - främst symboliserad genom den nya ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som bara hade varit medlem i några veckor innan han valdes.

Birkir Jón Jónsson skriver i ett uttalande att han efter femton år i politiken vill göra något annat. Han uppmanar nu Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att kämpa för att leda partiets lista i nordost. Till Vísir säger Birkir Jón Jónsson att han inte har några bestämda planer för den närmaste framtiden:
"Jag är bara 33 år gammal och det är mycket som kan bli aktuellt, men först och främst kommer jag kanske att ta hand om familjen. ... Jag kommer naturligtvis att använda mina krafter för Framstegspartiet i alltinget nästa vinter och i valrörelsen. Så får framtiden utvisa vad som tar vid."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson uppger i ett uttalande att han nu avser att bli partiets toppkandidat i nordost. Nyligen aviserade alltingsledamoten Höskuldur Þór Þórhallsson att han tänker kämpa för samma position. Det blir inte första gången som de två politikerna drabbar samman.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valdes till partiordförande i januari 2009 hade knappt bläcket hunnit torka på hans ansökan om medlemskap. Han hade då gjort sig känd som en av nätverket Indefences talespersoner i kampen mot det första Icesave-avtalet, och inom Framstegspartiet väckte hans agerande så stor respekt att han förmanades att gå med i partiet och kandidera till ordförande.

Motkandidaten var Höskuldur Þór Þórhallsson. Han skulle just stiga upp på landsmötets scen och tacka för förtroendet när det visade sig att det skett ett misstag - den som fått 449 röster mot 340 var inte Höskuldur Þór Þórhallsson, utan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Något snopet fick Höskuldur Þór Þórhallsson åter sätta sig bland de övriga deltagarna och lyssna till Sigmundur Davíð Gunnlaugssons tacktal.

Den nordöstra valkretsen är traditionellt en av Framstegspartiets starkaste. Både Höskuldur Þór Þórhallsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson strävar efter förstaplatsen på valsedeln med målsättningen att åter göra partiet till distriktets största.

Vid det förra alltingsvalet våren 2009 kandiderade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i stället i norra Reykjavík, där han knep distriktets åttonde mandat. Valkretsen är för Framstegspartiets del betydligt osäkrare än nordost där landsbygdsväljarna - som till stor del utgör partiets gräsrötter - är fler. Höskuldur Þór Þórhallsson var år 2009 nummer två på partiets lista i nordöstra valkretsen.

Samtidigt som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson genom att kandidera i nordost befriar sig från risken att missa platsen i alltinget på grund av partiets låga opinionssiffror i huvudstaden får han en tuff motståndare i Höskuldur Þór Þórhallsson. För partiledarens del signalerar valkretsbytet också en närmast historisk rockad - av tradition har ordföranden ofta ställt upp just i Reykjavík för att tjäna som röstmagnet i huvudstadskommunerna. Kommunalvalen för två år sedan, som slutade i fiasko då partiet blev utan representation i Reykjavíks kommunfullmäktige, bevisade onekligen för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att Framstegspartiet alltjämt har svårt att locka storstadsväljarna.

En kandidat har redan anmält sitt intresse för att ta över posten som vice ordförande efter Birkir Jón Jónsson, alltingsledamoten Sigurður Ingi Jóhannsson. Detta skriver han på Facebook. Sigurður Ingi Jóhannsson valdes in i parlamentet våren 2009 i den södra valkretsen. Landsmötet äger rum i februari nästa år.

Andra tänkbara utmanare är bland annat Höskuldur Þór Þórhallsson, gruppledaren Gunnar Bragi Sveinsson och alltingsledamoten Vigdís Hauksdóttir. Höskuldur Þór Þórhallsson lär dock få det svårt att nå partiledningen - av tradition brukar inte ordföranden och vice ordföranden representera samma valkrets.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiet.