söndag 30 september 2012

Chopin och operasång ledde till lägenhetsbråk

I två års tid klagade grannarna på pianospel och operasång. När den ettårige sonen en kväll vaknade av att grannarna spelade Chopin urartade grälet till ett lägenhetsbråk. Men ord står mot ord och Héraðsdómur Reykjaness väljer därför att fria den man i 50-årsåldern som åtalats för att ha attackerat de musicerande grannarna i Kópavogur med en spade.

Grannfejden hade pågått i två års tid innan den i januari förra året övergick till handgripligheter. Den utlösande faktorn var Frédéric Chopin. Grannparet återvände till bostaden efter ett restaurangbesök. Vid tiotiden på kvällen bad mannen kvinnan att spela något av den franske tonsättaren. Några minuter senare bultade det på ytterdörren - där stod grannen som tröttnat på pianospelande och operasång.

Mannen ska både ha skrikit genom brevlådan och bankat på dörren. När den ettårige sonen vaknade av pianospelandet på kvällskvisten ansåg han att gränsen för grannarnas musikintresse överskridits.

Berättelserna om vad som sedan hände går isär. Paret hävdar att mannen attackerade dem med en skyffel. Han ska först ha tryckt upp kvinnan mot väggen och sedan slagit mannen med skyffelskaftet.

Mannen som rusade in för att få stopp på den oönskade kvällskonserten uppger i stället att han fick ett knytnävsslag i ansiktet av den manlige grannen. De skador som paret enligt läkarintyg åsamkats hävdar mannen inträffade när de gjorde sig illa på dörrkarmen i det tumult som uppstod.

Héraðsdómur Reykjaness väljer att fria mannen för misshandelsåtalet. Domstolen anser inte att det är bevisat att han attackerat grannarna. Till mannens fördel talar att mannen i grannparet ändrat sin berättelse mellan polisförhöret och rättegången, samt att den granne som såg en del av bråket inte uppfattade att mannen använde en skyffel som tillhygge.

Rättegångskostnaderna på 376 500 isländska kronor betalas av statskassan.

Här kan du läsa domen i sin helhet.