måndag 17 september 2012

Geir H. Haardes programledardebut - attackerade minister

Geir H. Haarde gjorde debut som programledare på tv-kanalen Ínn i går. Och den tidigare statsministern passade på att gå till attack mot statsrådet Steingrímur J. Sigfússon - som han både utmålade som kappvändare och en politiker som försöker ta åt sig äran för andras beslut. Geir H. Haarde hävdade att detta sätt att tala var typiskt för politiker som är övertygade om att ingen riktigt lyssnar på vad de säger.

Sedan Geir H. Haarde i våras av landsdomstolen fälldes för grundlagsbrott har han landat två nya jobb - som internationell rådgivare och kundansvarig vid juristbyrån Opus Lögmenn och som programledare för nya diskussionsprogrammet Sunnudagur með Geir Haarde på tv-kanalen Ínn.

Premiäravsnittet sändes i går. Geir H. Haarde tog bland annat upp valutafrågan och ifrågasatte att regeringen vid ett EU-medlemskap vill införa euron så snart som möjligt. Seðlabanki Íslands presenterade nämligen i dag en rapport på 600 sidor om just den framtida valutasituationen, och Geir H. Haarde menade att regeringen borde ha inväntat denna innan förhandlingsmålet fastslogs.

Geir H. Haarde riktade särskilt in sig på Steingrímur J. Sigfússon, ledare för Gröna vänstern och näringsgrensminister. Han antydde bland annat att Steingrímur J. Sigfússon försökte sno åt sig äran för politiska beslut som han motsatte sig då han satt i opposition, men där Geir H. Haarde själv styrde Island. Som exempel nämnde Geir H. Haarde nödlagstiftningen och samarbetet med Internationella valutafonden.

Dessutom tog Geir H. Haarde upp Steingrímur J. Sigfússons agerande i samband med dammbygget vid Kárahnjúkar och invigningen av aluminiumsmältverket i Reyðarfjörður på östkusten. Då kallade Steingrímur J. Sigfússon dammen för ett monument över "människans dumhet". Nyligen skrev han i ett nyhetsbrev från Fjarðaál, som driver anläggningen, att bygget hade stor inverkan på regionen och utgjorde ett riktigt lyft för bygden. Geir H. Haarde ifrågasatte hur dumheten inom loppet av några år kunde förvandlas till något positivt.

Här kan du läsa mer om Geir H. Haarde.