![]() |
Foto:Hallgrímur Óli Guðmundsson/Landsbjörg |
Söndagens oväder med stora mängder snö inträffade vid samma tid som bönderna börjar att samla ihop djuren efter sommarbetet. Minst 12 000 får fanns i de områden som drabbades av det värsta snöfallet.
Ändå har insamlandet gått förhållandevis bra. Visserligen tycks flera hundra djur ha fått sätta livet till - antingen genom att ha fastnat i snön och frusit ihjäl, eller genom att de tagits av räven när de saknat möjligheter att fly.
Men majoriteten har ändå klarat sig bra. Ólafur Dýrmundsson, lantbruksrådgivare åt Bændasamtök Íslands, säger till Vísir att de får som finns på Island har tjock ull som gör dem särskilt lämpade att stå emot svåra väderförhållanden som vind, snö och regn. Det finns enstaka exempel på att får som blivit översnöade har funnits vid liv efter två till tre veckor:
"Vid vissa förhållanden kan de leva väldigt länge. De har snö. Därifrån kommer vattnet men de blir naturligtvis hungriga, men det är osannolikt att de hittar något att äta. Det är naturligtvis känt att de äter ull. Det händer."Sökandet efter strandsatta får fortsätter i dag på norra Island trots att det nu gått en vecka sedan snöovädret. Ólafur Dýrmundsson anser enligt Vísir att det är ett riktigt beslut. Det finns fortfarande gott hopp om att hitta många djur vid liv:
"Vi vet att detta i alla fall tillhör de mest robusta raserna i världen. Det är helt klart. Detta är ett så kallat nordeuropeiskt kortsvansfår och det är känt för sin tålighet. Det har också mycket bra ull som skyddar det väl i dåligt väder."Att de isländska fåren har utvecklats till en av de tuffaste raserna i världen gör att de kan klara sig under mycket lång tid - det är till exempel inte helt ovanligt att djur som inte samlas in på hösten lyckas överleva de oerhört hårda vintrarna i höglandets utkanter och återfinns på vårkanten.
Här kan du läsa mer om snöovädret och sökandet efter fåren.