söndag 16 september 2012

Insnöat par hittades i fjällstuga på isländska höglandet

Foto:  Hallgrímur Óli Guðmundsson/
Landsbjörg
Medlemmarna i Ferðafélag Akureyrar som gav sig ut på en tur till Laugafell i fredags fick en chock när de kom fram till fjällstugan. Ett kanadensiskt par hade för fem dagar sedan tagit till sin tillflykt till stugan undan ovädret - och inte kunnat ta sig därifrån. Paret saknade telefon och hyrbilen var för klen för att kunna ta sig genom snön till bebodda trakter, rapporterar Morgunblaðið.

Söndagens snöoväder gjorde att många turister som befann sig på norra Island blev strandsatta när vägarna blev oframkomliga. Tiotusentals abonnenter blev utan elektricitet och tiotusentals får blev insnöade, varav några hundra antingen frös ihjäl i snödrivorna eller blev lätta byten för fjällräven. Kostnaderna för ovädret beräknas till minst 300 miljoner isländska kronor.

När några medlemmar ur Ferðafélag Akureyrar gav sig ut på tur till fjällstugan vid Laugafell fanns ingen information om att några saknade turister skulle finnas i området. Att det strandsatta kanadensiska paret upptäcktes efter fem dagar i stugan var en ren slump.

Turisterna tog sin tillflykt till stugan i söndags kväll när ovädret drog in över området och gjorde det omöjligt att fortsätta färden. De färdades i en personbil som i normala fall inte har några problem att ta sig fram på vägarna, men efter snöovädret krävs det jeepar med särskilt hög markfrigång för att kunna färdas i området.

Stugan ligger cirka 15 kilometer nordost om Hofsjökull där höglandsvägarna F752, F881 och F821 möts och runt 20 kilometer söder om Eyjafjarðardalurs botten. Till den närmaste gården norrut och en framkomlig bilväg är det ungefär 30 kilometer.

Páll Rúnar Traustason var en av dem som hittade det strandsatta paret. Han berättar för Morgunblaðið att de insnöade turisterna hade skrivit SOS i snön, hissat en reflex i flaggstången och spänt en färggrann duk över stugans tak. I stugan fanns varken telefon eller nödradio, och paret hade ingen telefon med sig:
"Detta var erfarna resande, väl förberedda och gjorde rätt genom att hålla sig kvar i stugan."
Det gick ingen nöd på det kanadensiska paret i stugan. Där fanns mat och varma element. Páll Rúnar Traustason säger att de hade börjat förbereda sig på att tvingas stanna i stugan en längre tid:
"De hade börjat ransonera provianten och var väldigt glada att se oss."
Paret togs med till Akureyri på fredagskvällen. De hade då missat flyget hem till Kanada. De väntas resa hem från Island under de närmaste dagarna.

Landsbjörg undersöker nu enligt ett pressmeddelande samtliga fjällstugor norr om Vatnajökull och Hofsjökull så att inte fler turister sitter fast där utan att kunna meddela sig med omvärlden. De kontaktar också biluthyrare för information om fordon som inte återlämnats vid avtalad tid.

Här kan du läsa mer om söndagens oväder.