![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
Det så kallade Tjörnesbrotabeltið, en sprickzon döpt efter Tjörneshalvön på norra Island, drabbas ofta av jordskalv. Områdets mest aktiva del ligger några mil utanför kusten och utgör själva övergången mellan den oceaniska jordskorpan och den isländska jordskorpan som bildar ön. Senast 1996 och 2004 inträffade här jordskalvssvärmar som varade i flera dagar med flera skalv som hade en magnitud på minst 4 på Richterskalan, uppger Veðurstofa Íslands.
Den senaste jordskalvssvärmen började den 14 september, men de kraftigaste skalven ägde rum den 19 och 20 september. Bägge dagarna nådde två jordskalv över 4 på Richterskalan. Majoriteten av skalven har sitt epicentrum två till tre mil nordost om Siglufjörður. Skalven har också känts i bland annat Ólafsfjörður, Dalvík, Akureyri, Sauðárkrókur och Húsavík. Några mindre skalv har haft sitt epicentrum nära Grímsey, i Eyjafjörður och vid ön Flatey i Skjálfandi utanför Húsavík.
Under gårdagen mattades aktiviteten och jordskalvssvärmen kan möjligen vara över för den här gången.
I torsdags inträffade ett stort jordskred vid berget Móafellshyrna några mil söder om Siglufjörður. Jordskredet drog med sig lera och sten över ett område som beräknas vara 300 meter brett och 1 000 meter långt. Förklaringen är enligt RÚV förmodligen en kombination av snösmältning, höstregn och jordskalven. Mullret från berget ska ha fortsatt under fredagen när ytterligare skred inträffade på samma plats.
Jordskalven har hittills inte orsakat några materiella skador. Almannavarnir skriver i ett pressmeddelande att det är svårt att sia om hur länge skalven kommer att pågå. Myndigheten uppmanar dock till förberedande åtgärder för att minska skadorna vid kraftigare skalv eller sådana som har epicentrum närmare fastlandet.