lördag 8 september 2012

Katt slog ut strömmen i Þórshöfn

Þórshöfn blev utan ström i trekvart i helgen. Hela samhället mörklades och skiftarbetet på fiskfabriken Ísfélag Vestmannaeyja fick ta en paus. Anledningen till strömavbrottet visade sig vara att en katt klättrat upp i en mast vid elcentralen och landat i en högspänningsspole, berättar Morgunblaðið.

Strax före midnatt i lördags kväll försvann elektriciteten i Þórshöfn. Hela orten låg i mörker i en knapp timme. Mest kännbart blev strömavbrottet för Ísfélag Vestmannaeyja, där produktionen pågår dygnet runt. Ett skiftesbyte fick nu vänta på grund av elavbrottet.

Strömavbrottet orsakades av att en katt klättrat upp i en mast vid elcentralen och därefter kommit i kontakt med en högspänningsspole. Det är inte första gången som elavbrott uppstår just av detta skäl. Sannolikt klättrade katten upp i masten på jakt efter fåglar.

Det rörde sig förmodligen om en vildkatt eftersom den inte var märkt och ingen saknat den. Katten dog i samma ögonblick som den nuddade högspänningsspolen, uppger Morgunblaðið.