lördag 29 september 2012

Kommunchef: Gräsbrand dyraste hamburgaren i historien

Foto: Slökkvilið Ísafjarðarbæjar
Släckningsarbetet vid sommarens stora gräsbrand utanför Súðavík kostar kommunen över 20 miljoner isländska kronor. Skattebetalarna ser nämligen ut att få stå för notan - som motsvarar 100 000 per person. Kommunchefen Ómar Már Jónsson har inte helt gett upp hoppet om att staten ska ansvara för åtminstone en del av räkningen. Annars riskerar den engångsgrillare som orsakade branden att ha serverat kommunen den dyraste hamburgaren i landets historia.

Gräsbranden rasade på ett cirka fem hektar stort område under en vecka i augusti i år. Platsen var Laugardalur i Súðavíks kommun i Västfjordarna. Släckningsarbetet var besvärligt på grund av skiftande vindriktningar och brandkårer kallades in från Bolungarvík, Ísafjörður och Hólmavík.

Brandorsaken var en engångsgrill som någon lämnat efter sig. Glöden antände det torra gräset och därefter spred sig branden.

Kostnaderna för släckningsarbetet uppgår till drygt 20 miljoner isländska kronor. Det motsvarar en dryg fjärdedel av Súðavíks skatteintäkter under ett år. Men det ser ut som att räkningen kommer att landa hos skattebetalarna och därmed utgöra en stor belastning för den lilla kommunens finanser. Ómar Már Jónsson säger i Bæjarins Besta att beskedet från inrikesdepartementet i nuläget är att kommunen själv får stå för kostnaden:
"Detta är säkerligen den dyraste hamburgaren i Islands historia och därför hoppas jag så sannerligen att den var god."
Vem som lämnade den glödande engångsgrillen i Laugardalur är inte känt. Branden utreds fortfarande av polisen. Ómar Már Jónsson säger till Bæjarins Besta att gräsbranden i bästa fall kommer att fungera som en väckarklocka. Stigande temperaturer och fler turister på genomresa gör att han befarar att problemen med skogs- och gräsbränder kommer att öka:
"Det är stor sannolikhet att naturkatastrofer av liknande omfattning kan ske under de kommande åren på grund av förändringar i naturen. Temperaturen stiger och betet har blivit mer omfattande."
Ómar Már Jónsson föreslår en gemensam fond som i framtiden kan ersätta drabbade kommuner för liknande kostnader.