torsdag 20 september 2012

Korp åt sig in i lammets mage - drunknade i vattenpöl

Foto:Hallgrímur Óli Guðmundsson/Landsbjörg
Ett tusental får saknas alltjämt efter förra helgens oväder. De flesta av de saknade djuren tros nu ha fallit offer för snömassorna, men många fastsnöade och därmed försvarslösa får har också attackerats av fjällräv och korp. Även rovfåglar har dock fått sätta livet till - en korp borrade sig så djupt ned i ett levande lamms mage att den inte kunde ta sig ut och drunknade när djuret somnade in i en vattensamling.

Sökandet efter får som blev översnöade i samband med höstens första oväder pågår alltjämt i delar av norra Island. Fortfarande hittas får vid liv trots att de varit täckta av snö och utan mat eller möjlighet att röra sig i över en vecka.

Hittills har omkring tusen djur hittats döda. Många har dött i snödrivorna, men många har också blivit lätta byten för fjällräven och korpen. De har i flera fall ätit de fastsnöade djuren levande.

Jóhann Sveinsson blev vittne till en sådan händelse när han letade efter får på Holtavörðuheiði på norra Island. I en djup vattenpöl hittade han ett dött lamm med en korp halvvägs ned i magen. Den underliga synen, som finns på bild hos Skessuhorn, förbryllade sällskapet som sökte efter får eftersom de aldrig tidigare sett något liknande.

Jóhann Sveinssons teori är att korpen började äta på lammet när det fortfarande var vid liv. I dödsögonblicket tros lammet på något sätt ha flyttat kroppen så att magen hamnade under vattenytan. Korpen hade då ätit sig så långt in i djuret att den inte kunde ta sig ut - och drunknade fångad i lammets mage, skriver Skessuhorn.

Här kan du läsa mer om ovädret.