onsdag 19 september 2012

Landsbanki säljer Hamleys - konkursboet får 7,5 miljarder

Landsbanki säljer innehavet i leksakskedjan Hamleys till franska Group Ludendo. Prislappen är 7,5 miljarder isländska kronor. Affären betyder mer pengar i konkursboet som kan slussas vidare till fordringsägare - men den stora vinnaren är minoritetsägaren Rowland-familjen som gör ett miljardklipp på försäljningen.

Köpeskillingen för hela Hamleys är 12 miljarder isländska kronor. Landsbanki blev storägare i den anrika leksaksbutikskedjan när Baugurimperiet kollapsade. Innehavet uppgick till 65 procent av aktierna. Dessutom hamnade 32 procent av bolaget hos Kaupþing i Luxemburg.

Hela bolaget har nu sålts till den franska butiksjätten Group Ludendo, som driver 300 leksaksbutiker i Frankrike, Spanien, Schweiz och Belgien. Styrelseordföranden Jean-Michel Grunberg säger till BBC att det 250 år gamla varumärket ska hållas intakt, och att det ska ge bolaget öppningar in på nya marknader.

Affären betyder 7,5 nya miljarder till Landsbankis konkursbo. Dessa pengar kommer liksom andra tillgångar att öronmärkas för prioriterade fordringar. Banken har sedan tidigare betat av över hälften av dessa krav.

Páll Benediktsson, informationsansvarig för Landsbankis konkursbo, säger till Vísir att han är nöjd med affären. Sannolikt är dock att den andra säljaren, Rowland-familjen, är ännu nöjdare. Den har nämligen gjort ett miljardklipp på Hamleys - och det genom att sitta på flera stolar.

När Kaupþing i Luxemburg gick omkull genomfördes en liknande uppdelning av bankens verksamhet som på Island. Verksamheten fördes över till ett nytt bolag, som senare gavs namnet Banque Havilland, medan skulder och tillgångar placerades i Pillar Securitisation med uppgiften att sälja av dessa och ersätta fordringsägare.

Majoritetsägare i Banque Havilland blev den brittiska Rowland-familjen med pappa David och sonen Jonathan i spetsen. De är också delägare i isländska MP Banki.

Uppdraget att maximera försäljningsvärdet av Pillar Securitisations tillgångar hamnade hos Banque Havilland. Aktieposten på 32 procent i Hamleys var en av konkursboets mest intressanta objekt. Ändå såldes innehavet till Blackfish Capital - ett bolag kontrollerat av Rowland-familjen - för bara 150 miljoner isländska kronor, uppger Vísir.

Eftersom Hamleys då värderades till just 12 miljarder rörde det sig tveklöst om ett fyndpris. När Rowland-familjen sålde sitt innehav till Group Ludendo hade prislappen stigit till 4 miljarder. Blackfish Capital gjorde därmed en vinst på 3,85 miljarder på affären.

Av denna summa får Pillar Securitisation inte ett öre. Samtidigt satt representanter för familjen Rowland på samtliga stolar när affären gjordes upp.