måndag 24 september 2012

Markägare vill ta betalt av turister vid Mývatn

Turismen är en så stor belastning för Mývatnområdet att markägarna nu vill börja ta betalt av besökarna. Inträdespengarna ska gå till att skydda den känsliga naturen och bättre service åt gästerna. Planerna kan bli verklighet redan nästa år.

Med omkring 300 000 besökare varje år är Mývatn en av Islands populäraste turistattraktioner. Utöver sjön och dess unika fågelliv finns här bland annat basaltformationerna vid Dimmuborgir, de heta källorna vid Hverir och Kraflas lavalandskap.

Men tillströmningen av besökare sliter också på naturen. Ólafur H. Jónsson, ordförande för Landeigendafélag Reykjahlíðar, hävdar i Morgunblaðið att området inte klarar av fler turister utan att något görs:
"De främsta turistattraktionerna i Mývatnbygden har nått gränsen för vad som kan tolereras på grund av åverkan, och därför måste något göras. ... Vi kan inte låta förstöra hela och halva naturunderverk. Den som nyttjar bör betala och det ska turisten göra, inte turistnäringens parter. Om inte det görs något åt detta nu så kommer det att uppstå problem."
Ólafur H. Jónsson hoppas att markägarna under vintern ska kunna komma överens om en gemensam hållning. Därefter anser han att de bör grunda en förening eller ett bolag som både arbetar för att skydda naturen och förbättra servicen till besökarna. Det kan bli aktuellt med inträdesavgifter redan nästa år.

Diskussionen liknar den som förekommer vid Geysir. Där avser markägarna att börja ta betalt av besökarna. Regeringen vill köpa området, men markägarna säger nu nej sedan tidigare diskussioner om en försäljning strandat. Miljöminister Svandís Svavarsdóttir har sagt att hon anser att det vore lämpligare att staten tog ut avgifter av turisterna, men nu ser det ut som att ett liknande system kan vara på väg även vid Mývatn.

Svandís Svavarsdóttir säger till Vísir att staten inte är intresserat av att köpa loss andra naturpärlor än Geysir. Av turistattraktioner som är i privat ägo finns bland annat vattenfallet Hraunfossar, Barnafoss, Seljalandsfoss, Skógafoss och Glymur. Privat är också stora delar av Hornstrandir och Mývatnområdet.

Här kan du läsa mer om Geysir.