
Staten har vid flera tillfällen varit på väg att köpa Geysirområdet. Det senaste försöket gjordes våren 2008, då det fanns ett avtal mellan staten - som äger 35 procent av marken - och de privata ägarna. Men finanskrisen kom i vägen och affären genomfördes aldrig.
De privata markägarna, som kontrollerar 65 procent av området, har nu gått ihop i en förening med syftet att utveckla platsen. Planerna innefattar bland annat inträdesavgifter från alla besökare. Geysir besöks årligen av en halv miljon människor, och tre av fyra utländska turister gör ett stopp vid gejsrarna.
Samtidigt är både säkerheten och underhållet eftersatt. När Umhverfisstofnun granskade situationen vid Islands främsta naturpärlor var Geysir en av de mest utsatta. Nedskräpning och brist på respekt för de avspärrningar och stigar som finns är ett allvarligt problem. Ett annat är att det alltjämt finns personer som försöker provocera fram utbrott från Geysir genom att använda tvål eller tvättmedel. Utan bättre tillsyn anser myndigheten att stora naturvärden riskerar att gå förlorade.
Svandís Svavarsdóttir säger till Vísir att hon är för inträdesavgifter till populära turistmål. Det gäller inte bara Geysirområdet, utan även exempelvis Skógafoss och Seljalandsfoss. Hon vill däremot inte säga något om vad det skulle kosta att besöka dessa platser:
"Jag är positiv till att vi hittar sätt för att denna näringsgren finansierar den uppbyggnad som är nödvändig för naturskyddet på Island. Det har sagts mig att över 80 procent av dem som besöker Island gör det på grund av naturen. Jag tycker att det vore lämpligt om något av det kapital som kommer in genom turisterna går till uppbyggnad av Islands natur."Miljöministern vill däremot inte att privata ägare ska börja ta inträdesavgifter av besökare. Därför anser hon att Geysir bör vara i statlig ägo och hon vill att staten ska köpa marken. Annars befarar Svandís Svavarsdóttir enligt Vísir att intäkterna från entréavgifterna inte går till naturskydd:
"Då kan vi hålla efter marken och visa den den respekt som den förtjänar."Men Garðar Eiríksson, som är talesperson för markägarna, säger till Vísir att deras del av Geysirområdet inte längre är till salu. Sedan staten drog sig ur affären har markägarna tagit egna initiativ till att skydda och utveckla området. Han anser heller inte att det är olämpligt om privata intressen börjar ta betalt av turister för att besöka Geysir, Strokkur och resten av området:
"Vi har många gånger bjudit in staten för att diskutera den här frågan med oss, men det har inte lyckats."Regeringen vill undvika att samma situation uppstår vid Geysir som vid Kerið. För några år sedan beslutade ägarna av vulkankratersjön att inte längre tillåta turistbussar eller gruppresor att stanna. I våras ledde det till en pinsam incident när Kinas premiärminister Wen Jiabao därför inte fick möjlighet att besöka platsen.
Med tanke på det stora intresset för att besöka Geysir och Strokkur kan researrangörerna knappast stryka gejsrarna som utflyktsmål. Det gör att privata markägare har stora möjligheter att ta betalt av besökarna.
Här kan du läsa mer om Geysir.