söndag 23 september 2012

Översnöade får hittas vid liv efter tolv dygn

Foto:  Magnús Viðar/Landsbjörg
Tio får hittades i går vid liv vid Gjástykki norr om Mývatn. Djuren hade varit översnöade i tolv dygn utan möjlighet att röra sig, ta sig ut eller tillgång till mat. Där stod de tätt sammanpackade i den lilla grotta som bildats under snötäcket. Alltjämt saknas minst tusen djur, rapporterar RÚV.

Islandsfåret är ett så kallat nordeuropeiskt kortsvansfår känt för sin tålighet. Den tjocka ullen gör att djuret kan stå emot kyla, regn och snö under lång tid. I nödsituationer kan fåret i brist på annan föda dessutom äta sin egen ull.

Det finns exempel på att får tidigare klarat sig i två till tre veckor efter att ha blivit insnöade och närmast levande begravda. Snön gör dock att det finns tillgång till vatten, vilket är en förutsättning för att kunna överleva så länge under så extrema förhållanden.

Under gårdagens sökande norr om Mývatn påträffades tio får vid liv vid Gjástykki. De hade då varit översnöade i tolv dygn utan möjlighet att ta sig ut. Sedan dess hade de stått tätt sammanpressade i det hålrum som bildades när det kraftiga snöovädret drog över norra Island för två veckor sedan.

Två lamm hittades även vid liv i förrgår i samma område. Gísli Rafn Jónsson, som deltog i sökandet, säger i Morgunblaðið att tackan var död medan de bägge lammen som hittades översnöade var förhållandevis pigga:
"Vi ser upp till fem meter djupa drivor. De kommer ingenstans."
Alltjämt saknas tusentalet djur i området. Sökandet fortgår med hjälp av hundar men den djupa snön gör arbetet svårt och mödosamt. En av gårdagens frivilliga var enligt RÚV nära att rasa ned i en tio meter djup spricka som inte syntes på grund av snötäcket, men kunde dras upp av sina kamrater.

Här kan du läsa mer om sökandet efter får.