tisdag 11 september 2012

Rättigheterna till Réttir säljs till USA

Det isländska dramat Réttir får en amerikansk uppföljare. Rättigheterna till serien har sålts till tv-kanalen NBC. Den amerikanska versionen kommer att produceras av samma personer som står bakom 24 och Homeland, rapporterar Fréttablaðið.

Næturvaktin blev för ett par år sedan den första isländska tv-serien som sålts till USA för en nyinspelning. Om den faktiskt blir av återstår dock att se. Rättigheterna ägs nu av ett bolag som kontrolleras av Jack Black, sedan den första köparen ratat projektet efter att ha läst manus till ett pilotavsnitt. En norsk variant har dock premiär i höst.

Sedan dess har flera isländska filmer också sålts till USA. Den första som nådde bioduken var Contraband, en nyinspelning av Reykjavík-Rotterdam.

Réttir blir nu den andra isländska tv-serien som kan få en amerikansk efterföljare. Det isländska originalet hade premiär i Stöð 2 år 2009 och regisserades av Sævar Guðmundsson och skrevs av Sigurjón Kjartansson. Huvudrollerna gjordes av Magnús Jónsson, Jóhanna Vigdís Arnardóttir och Víkingur Kristjánsson.

Rättigheterna har köpts av tv-kanalen NBC. Tanken är att Howard Gordon och Alex Cary ska producera serien, som har fått arbetstiteln Ritter. De har tidigare gjort tv-serier som 24 och Homeland.

Filmen skildrar tre juristers vardag i Reykjavík. Sigurjón Kjartansson säger till Vísir att det amerikanska intresset var oväntat:
"Det är kanske lite som att åka till Schweiz och sälja ost att sälja ett juristdrama till USA."
NBC ska särskilt ha lockats av det karaktärsdrivna manuset. Sigurjón Kjartansson säger att rollfigurerna också utgjort seriens kärna:
"Det är först och främst seriens huvudkaraktär som charmerar dem. Logi Traustason, som är en ganska bruten karaktär som har det med sig att han har begått ett mord. Han har suttit inne för det. Det imponerade enormt på dem."
Att det finns en överenskommelse betyder dock inte att Réttir faktiskt får chansen i USA. Först skrivs ett pilotmanus som sedan kanske filmas. Först därefter återstår det att se om Réttir får den möjlighet som Næturvaktin alltjämt väntar på.