tisdag 25 september 2012

Turbulens inom Framstegspartiet - Siv Friðleifsdóttir slutar

Siv Friðleifsdóttir lämnar alltinget i vår efter 18 år. Med det mister inte bara Framstegspartiet en av parlamentets verkliga veteraner. Det öppnar också dörren för ytterligare turbulens och rockader inför det kommande valet. Eygló Harðardóttir siktar på att ta över toppsätet i valkretsen. Samtidigt är inte Höskuldur Þór Þórhallsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson överens om vem som ska leda partiet i nordost.

Våren 1995 valdes Siv Friðleifsdóttir in i alltinget. Efter arton år i parlamentet - varav sex som statsråd - och dessutom ytterligare några år som kommunpolitiker i Seltjarnarnes lämnar hon politiken i samband med april månads alltingsval. Hon fyllde nyligen 50 år. I ett uttalande skriver hon att hon står inför en vändpunkt och att det är dags att göra något nytt, även om det är oklart vad hon tänker ägna sig åt.

Beskedet är inte överraskande. Under den senaste mandatperioden har hon blivit alltmer isolerad inom Framstegspartiet. När den nya ledningen vänt sig bort från EU och lierat sig med Självständighetspartiet mot regeringen har hon alltjämt varit en röst som varken avfärdat tanken på EU-medlemskap eller ett samarbete med den rödgröna koalitionen. När Guðmundur Steingrímsson hoppade av för att bilda Ljus framtid förlorade hon sin sista åsiktsfrände inom alltingsgruppen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons Icesave-motstånd vägde tungt när han valdes till partiledare för snart fyra år sedan. Icesave är också den främsta anledningen till att Framstegspartiet svängt radikalt i EU-frågan. Från att tidigare haft dörren på glänt till ett medlemskap har den under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledarskap slagits igen med besked.

Siv Friðleifsdóttir har också haft en delvis annan syn på de nordiska ländernas - i synnerhet Sveriges - agerande i Icesave-tvisten. Där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anklagat grannländerna för svek genom att backa upp Nederländerna och Storbritannien i dispyten samt villkora nödlån med ansvar för Icesave har Siv Friðleifsdóttir visat viss förståelse för det svenska förhållningssättet. Hon har bland annat ansett att det varit rimligt att hålla inne nödlånen mot krav på någon form av motprestation, och antytt att riksbankschefens Stefan Ingves misstro mot sin tidigare isländske kollega Davíð Oddsson inte varit helt ogrundad.

Att det är just i dessa frågor som hon gått emot partilinjen säger också en hel del om Siv Friðleifsdóttir. Hon har varit en stark röst för nordiskt och europeiskt samarbete. Resten av alltingsgruppen består av uttalade EU-motståndare. Det gör att hennes avgång kan betraktas som att Framstegspartiets ideologiska förnyelse härmed är slutförd. I partitoppen finns inte längre några EU-vänner. Möjligen kan det också ha spelat in i hennes beslut att lämna politiken - kanske hade det varit problematiskt att i en valrörelse ställa sig bakom en partilinje som i så stor utsträckning inte längre är hennes egen.

En annan förklaring kan möjligen återfinnas i privatlivet. När hon förra året separerade från sin sambo gjorde han anspråk på delar av den ansenliga pension hon samlat på sig under alla år i alltinget. Samtidigt anklagade hon honom för att spionera på hennes rörelser efter separationen, något också som ledde fram till åtal och en fällande dom för brott mot personuppgiftslagen. Nyligen meddelade DV att de nått en förlikning i pensionstvisten. Vad den innehåller är inte känt.

I helgen tillkännagav Framstegspartiets vice ordförande Birkir Jón Jónsson att han inte ställer upp för omval i vår. Samtidigt meddelade partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han siktar på att ta över hans plats som toppkandidat i den nordöstra valkretsen, en plats som redan alltingsledamoten Höskuldur Þór Þórhallsson gjort anspråk på. Distriktet är av tradition ett av partiets starkaste.

Ställer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson upp i norra Reykjavík, där Framstegspartiet har svårt att locka väljare, riskerar han att gå miste om platsen i alltinget. Men till skillnad från Höskuldur Þór Þórhallsson saknar han band till den nordöstra valkretsen. I södra Reykjavík avser Vigdís Hauksdóttir enligt DV att åter toppa partiets lista.

Ännu en gång är nu en maktkamp på väg att bryta ut mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Höskuldur Þór Þórhallsson. Höskuldur Þór Þórhallsson skriver i ett uttalande att han inte förvarnades om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons byte av valkrets och att han själv inte avser att backa i kampen om förstaplatsen på valsedeln. Han uppmanar i stället ordföranden att ändra sina planer och kandidera i Reykjavík för att där hjälpa Framstegspartiet till ett bättre valresultat. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger dock till Morgunblaðið att konkurrenten fått kännedom om hans byte av valkrets innan uppgifterna nådde medierna.

Ord står mot ord mellan de två. Klart är att partisekreteraren Eygló Harðardóttir också byter valkrets. Hon skriver i ett blogginlägg att hon siktar på att toppa listan i sydväst, den position som Siv Friðleifsdóttir hade inför förra valet. Ómar Stefánsson, kommunpolitiker i Kópavogur, är enligt Eyjan också intresserad av förstaplatsen på listan.

I den södra valkretsen är alltingsledamoten Sigurður Ingi Jóhannsson, som vill ta över posten som vice ordförande efter Birkir Jón Jónsson, ett sannolikt toppnamn. Ersättaren Birgir Þórarinsson har meddelat att han siktar på listans andra plats.

Guðni Ágústsson, tidigare partiledare och jordbruksminister, tillbakavisar dock i Morgunblaðið ryktena om att han skulle överväga att åter ge sig in i rikspolitiken.

Här kan du läsa mer om utvecklingen inom Framstegspartiet.