lördag 15 september 2012

USA hedrar cowboyen i Skagaströnd

Hallbjörn Hjartarson hedras i veckan både av USA och Country Music Association. 77-åringen från Skagaströnd prisas för att han genom sitt idoga arbete för att introducera country-musiken på Island har fört länderna närmare varandra. Ceremonin äger rum i Kántríbær i hemstaden Skagaströnd på tisdag.

I Skagaströnd på nordvästra Island har Hallbjörn Hjartarson byggt sitt eget lilla countryimperium. Restaurangen han äger påminner om en saloon, serverar både isländska och amerikanska rätter och går under namnet Kántríbær. På övervåningen finns ett museum som både skildrar Hallbjörn Hjartarsons liv och country-musikens historia på Island. Där finns också studion för Útvarp Kántrýbær, den tjugoårsjubilerande radiostationen som pumpar ut countryhittar över regionen på FM-bandet och till hela världen över nätet. Han har också gjort egna skivor samt ordnat country-festivaler i Skagaströnd.

Hallbjörn Hjartarson fyllde 77 år i somras. På Island är han känd som kúreki norðursins, nordens cowboy. Han kom i kontakt med country-musiken när han som ung arbetade på Nato-basen i Keflavík.

På tisdag hyllas han dubbelt för sitt arbete med att introducera country-musiken på Island. Han får en utmärkelse av Country Music Association signerad ordföranden Steve Moore, och en av den amerikanska ambassaden för att han byggt broar mellan det amerikanska och isländska musiklivet. Priset kommer att delas ut av ambassadören Luis E. Arreaga.

Här kan du läsa mer om Hallbjörn Hjartarson.