onsdag 31 oktober 2012

40 år efter vulkanutbrottet - huset på Hemön grävs fram

Det har snart gått 40 år sedan Gerður G. Sigurðardóttir tvingades att lämna sitt hem mitt i natten. Nu ska huset på Gerðisbraut 10 på Hemön grävas fram ur lavan. När Västmannaöarnas vulkanmuseum slår upp portarna blir bostaden ett av utställningsobjekten. Huset kommer att förses med ett kupoltak så att det inte ska förstöras när det befriats från aska och lava.

Gerður G. Sigurðardóttir var uppe sent på kvällen mot den 23 januari 1973. De tre sönerna, sju, fem och knappa året gamla, låg redan och sov. Hon reagerade plötsligt på ett ljussken i öster. Hon berättar i Fréttablaðið att hon tittade ut genom fönstret och häpnade:
"När jag drog undan gardinerna var det redan en enorm eldpelare. Jag ropade efter min man och det var ett privilegium för oss att få se jorden öppna sig som ett blixtlås 400 meter ifrån oss, och stenar och torv flyga och susa upp i luften. ... När jag öppnade dörren och såg elden och pelarna upp i luften tänkte jag för mig själv: 'Nu kommer vi att dö där på trappan.' Det är ett mirakel att ingen skulle omkomma."
Familjen, som nyligen hade renoverat huset till toppskick, tvingades liksom övriga öbor att lämna sina hem mitt i natten. Båtar transporterade de evakuerade till säkerheten på fastlandet. Men barnen, berättar Gerður G. Sigurðardóttir, tyckte inledningsvis att det var mycket spännande:
"Wow, är det nyårsafton igen!"
Gerður G. Sigurðardóttir säger i Fréttablaðið att hon både var rädd och arg när hon lämnade hemmet. Utbrottet pågick i närmare ett halvår. Först den 3 juli slutade Eldfell att spruta lava och aska över vulkanön.

Huset på Gerðisbraut låg nära vulkanen och täcktes av flera meter lava och aska. För några år sedan började arbetet med att gräva fram Gerður G. Sigurðardóttirs hus ur det svarta lavatäcket. Nu påskyndas utgrävningarna. Huset ska bli mittpunkten i Eldheimar, det museum om vulkanutbrottet som är under konstruktion på Hemön. Och det ska vara klart till fyrtioårsdagen av utbrottets slut.

Gerður G. Sigurðardóttirs make är inte längre i livet. För två år sedan fick hon möjligheten att för första gången titta in i huset när det började att titta fram under lavan. Hon berättar i Fréttablaðið att ögonblicket var känslosamt samtidigt som hon var nöjd med beslutet att låta huset grävas fram. Hon fick också se att deras arbete med bostaden inte varit förgäves - huset var närmast intakt under lavatäcket:
"Man kom för att se sitt hem övergivet efter all denna tid. Jag saknade att inte ha maken med. Han saknades. ... Nu är jag mycket nöjd eftersom jag hade rätt: Mitt hus står kvar."
Vulkanmuseet Eldheimar kommer att byggas runt Gerðisbraut 10. Huset kommer att förses med ett kupoltak så att det ska få skydd för väder och vind. Taket mår nämligen inte bra efter snart 40 år under lava.

Här kan du läsa mer om Eldheimar.