tisdag 16 oktober 2012

40 döda får på Elliðaey efter brådsot

Ett fyrtiotal döda får ligger och ruttnar på Elliðaey. Jägare oroar sig för att de bär på en sjukdom som genom asätande fåglar kan spridas till djur och människor på övriga Västmannaöarna. Enligt ägaren är dödsorsaken brådsot - och skälet till att fåren inte vaccinerats mot sjukdomen är att vädret inte tillåtit landstigning på Elliðaey.

Elliðaey är den nordligaste av Västmannaöarna belägen bara en mil från fastlandet, och den tredje största ön i gruppen efter Hemön och Surtsey. Ön ägs av kommunen som under sommaren arrenderar marken till bönder för fårbete. Att ta sig i land på Elliðaey kan ibland vara knepigt eftersom det kräver gynnsamma vindar. Det gör att det kan ta tid innan fåren kan färjas till och från ön.

Ön nyttjas även av Veiðifélags Elliðaeyjar, en sammanslutning av jägare som har rätt till fågel och fågelägg på Elliðaey. Föreningen äger också det enda huset på den obebodda ön, en liten jaktstuga. När ordföranden Ívar Atlason nyligen besökte Elliðaey för att förbereda stugan inför vintern möttes han av döda får överallt. Han säger i Fréttablaðið att det handlade om fyrtiotalet döda djur:
"När vi kom ut till ön märkte jag att det var ovanligt mycket korpar och rovfåglar. ... Det syntes döda tackor överallt."
Ívar Atlason säger i Fréttablaðið att han oroar sig för att fåren dött av någon sjukdom som kan sprida sig:
"Vi vill att kommunen tar kontakt med denna fårbonde och att han rensar ön och inte har döda tackor överallt. Detta har inte undersökts och ingen vet varför de dog. Man vet inte om detta är sjukdomar som fåglar kan sprida till andra tackor eller kanske till människor."
Fårbonden Gunnar Árnason uppger för Fréttablaðið att han hade ett hundratal djur på ön under sommaren. Alla djur ska ha vaccinerats på våren, men svårigheter att ta sig i land på ön ska ha gjort att vaccinationen inför hösten drog ut på tiden. För många djur innebar det att de drabbades av sjukdom och dog. Men han säger att det inte finns någon anledning till oro för spridning:
"Detta är bara brådsot och ett välkänt fenomen. Vi har upplevt detta tidigare. Detta händer lamm om de är stora på hösten och det inte lyckas att vaccinera dem."
Brådsot är en sjukdom som förekommer hos får framför allt i nederbördsrika kustområden. Sjukdomen är dödlig och drabbade djur dör inom någon eller några timmar. Fåren får hög feber, tappar aptiten, lägger sig ofta ned med andningsbesvär och skär tänder som en reaktion på magsmärtor. Fradga är ett annat vanligt symtom. Kroppar efter djur som dött av brådsot är ofta uppsvällda med en säregen kväljande lukt.

Gunnar Árnason lovar i Fréttablaðið att han ska ta hand om de döda djuren. Vädret avgör dock när han kan få bort fåren från ön:
"Vi har sådana förhållanden att det ofta inte går att åka till öarna under långa perioder. Vi får låta tiden utvisa detta."
Här kan du se när Gordon Ramsay jagar lunnefågel på Elliðaey.