torsdag 18 oktober 2012

Árni Páll Árnason favorit ta över Socialdemokraterna

Árni Páll Árnason är favorit att ta över ledarskapet för Socialdemokraterna - både hos de egna väljarna och islänningarna i allmänhet. Men utgången i kampen om ordförandeposten är långt ifrån given. Guðbjartur Hannesson och Katrín Júlíusdóttir är de tuffaste utmanarna. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Viðskiptablaðið.

I vår lämnar Jóhanna Sigurðardóttir politiken efter 35 år i det isländska alltinget. Redan i februari, i samband med Socialdemokraternas landsmöte, väljer partiet en ny ledare. Den nya ordföranden kastas omedelbart in i den politiska hetluften. Två månader senare är målet att leda partiet till ett valresultat som gör att Socialdemokraterna sitter kvar vid makten.

I dag pekar det mesta mot ett regeringsskifte och borgerlig majoritet. Men här kan ordförandevalet visa sig ha stor betydelse.

Árni Páll Árnason, alltingsledamot och tidigare statsråd, är favorit till att ta över ordförandeskapet. Han är hittills också den enda som meddelat att han står till förfogande. Han vill dessutom leda Socialdemokraternas lista i den tunga sydvästra valkretsen. Där utmanas han av finansminister Katrín Júlíusdóttir. Hon har i sin tur aviserat att hon inte tar ställning till en kandidatur förrän det den 10 november står klart vem som toppar listan i landets viktigaste distrikt.

Katrín Júlíusdóttirs resonemang är förmodligen ganska logiskt. Den som förlorar i sydväst har också avsevärt sämre chanser att ta kontrollen över hela partiet. Vinner hon duellen om förstaplatsen på valsedeln är det också troligt att hon ställer upp som ordförandekandidat - med goda chanser att segra.

Árni Páll Árnason är enligt 19,7 procent av de tillfrågade Socialdemokraternas nästa ledare. Välfärdsminister Guðbjartur Hannesson får 15,4 procent, Katrín Júlíusdóttir 15 procent och vice ordföranden Dagur B. Eggertsson 10,9 procent.

Bland de egna väljarna blir resultatet delvis annorlunda. Árni Páll Árnason leder här med 26,3 procent följd av Katrín Júlíusdóttir med 24,3 procent, Guðbjartur Hannesson med 17,1 procent och Dagur B. Eggertsson med 8,1 procent.

Deltagarna kunde även välja Helgi Hjörvar, Róbert Marshall, Sigríður Ingibjörg Ingadóttir och Össur Skarphéðinsson. Dessa fyra namn hade färst förespråkare i undersökningen.

Med Árni Páll Árnason vid rodret skulle Socialdemokraterna styra mot politikens mittfåra. Tillsammans med ytterligare några alltingsledamöter anser han att partiet har hamnat alldeles för långt till vänster för att lyckas hålla ihop regeringskoalitionen med Gröna vänstern. Av de fyra namn som nämns i Viðskiptablaðiðs undersökning är han den som med störst sannolikhet skulle föredra ett regeringssamarbete med Självständighetspartiet i stället för Gröna vänstern.

De övriga tre tillhör inte Socialdemokraternas högerflygel utan håller sig i partiets breda mitt. Katrín Júlíusdóttir har av Jóhanna Sigurðardóttir närmast matchats fram till rollen som kronprinsessa. Det är också troligt att hon skulle följa föregångarens linje vid en regeringsbildning, och i första hand försöka skapa en koalition med Gröna vänstern och ytterligare något parti - helst Ljus framtid om det klarar femprocentsspärren till alltinget.

Här kan du läsa mer om maktkampen inom Socialdemokraterna.