torsdag 11 oktober 2012

Åtta av tio turister vill återvända till Island

Åtta av tio kan tänka sig att återvända till Island. Och hela 95 procent ansåg att resan motsvarade förväntningarna. Stoppen längs den gyllene cirkeln är de platser som flest besöker. Ett bad i Blå lagunen rankades däremot som det mest minnesvärda med resan. Det visar en enkät utförd av MMR på uppdrag av Ferðamálastofa.

Undersökningen riktade in sig på resenärer som besökte Island mellan september 2011 och maj 2012. Av de tillfrågade 4 512 personerna svarade 52,6 procent.

Hela 95 procent uppger att resan levde upp till förväntningarna. Nästan lika många säger att det är sannolikt att de besöker Island på nytt. Av dem som svarade på enkäten hade var femte redan tidigare besökt landet.

Det som lockade turisterna var främst naturen och kulturen. Den populäraste aktiviteten var att bada, något som hela 68 procent ägnade sig åt. Drygt hälften av turisterna åkte på en guidad tur, var tredje besökte ett museum, var fjärde styrde stegen till ett spa och var sjätte valde valskådning.

De turister som besöker Island under vinterhalvåret väljer i stor utsträckning andra nöjen än sommargästerna. Sannolikt är det vädret som spelar in. De guidade utflykterna är betydligt populärare hos genomsnittsbesökaren under vintern, medan valskådning och andra båtturer lockar fler under sommaren.

Turismen är under vinterhalvåret också i stor utsträckning fokuserad på Reykjavík. Hela 95 procent övernattade i Reykjavíkområdet. Näst populäraste regionen var Suðurland som besöktes av 13,9 procent följd av Norðurland med 9,6 procent, Vesturland med 8,7 procent, Reykjanes med 6,6 procent, Austurland med 6,2 procent, Västfjordarna med 3,2 procent och höglandet med 2,2 procent.

De i särklass mest välbesökta platserna ingår i den så kallade cirkeln. Hela 61 procent av resenärerna prickade in Þingvellir, Geysir eller Gullfoss. Andra populära utflyktsmål var Vík í Mýrdal (32,6 procent), Skógar (27,3 procent), Skaftafell (22,8 procent), Reykjanesbær (21,9 procent), Snæfellsnes (20,7 procent), Reykjanes (15,1 procent), Akureyri (13,7 procent), Höfn i Hornafjörður (13 procent), Borgarfjörður (12,6 procent), Mývatn (11,8 procent) och Eyrarbakki (10,9 procent).

Att undersökningen delvis är utförd när många områden är svåråtkomliga gör också sitt avtryck i statistiken. I botten av de 35 platser som nämns i enkäten finns Melrakkaslétta och Þórshöfn samt Dynjandi och Arnarfjörður med bara 1,6 procent. Dessa prickar 4 respektive 6,6 procent av Islandsresenärerna in under sommarmånaderna.

Gyllene cirkeln och platser nära Reykjavík upplever det minsta besökartappet under vintern. Ju längre bort från huvudstaden, desto färre turister under denna period. Regioner som många resenärer ratar mellan september och maj är Västfjordarna, norra och östra Island samt höglandet.

Värt att notera är också att vintergästerna är nöjdare med sina restaurangbesök - vare sig det gäller snabbmat eller gourmetmat blir betygen högre under lågsäsongen.

Hela 35,2 procent svarade att Blå lagunen var det mest minnesvärda med Islandsresan. Därefter följde naturen och landskapet med 27,7 procent, mat och restauranger med 19,6 procent, människorna och gästfriheten med 17,1 procent och norrskenet med 16,1 procent. Reykjavík räknades med 13,2 procent som den mest minnesvärda platsen. Tvåa blev Geysir och Strokkur med 11,2 procent, trea Gullfoss med 10,4 procent och fyra gyllene cirkeln med 9,9 procent.

Där sommargästerna helst vill att de isländska vägarna ska förbättras skulle vintergästerna föredra lägre priser. Många nämner också turistinformation, vägmärken, restaurangpriser och vägnätet som i behov av förbättringar.

Här kan du läsa undersökningen i sin helhet och här mer om turistbranschen.