tisdag 2 oktober 2012

Nu överger posten Flateyri och Bíldudalur

När Landsbanki stängde befarade invånarna i Flateyri och Bíldudalur att posten snart skulle följa efter och bomma igen kontoret. I november blir farhågorna verklighet. Däremot ser det ut som att Súðavíks kommun lyckas rädda kvar postservicen på orten. Postkontoret kommer där troligtvis att flytta in i kommunhuset.

I våras beslutade Landsbanki att med kort varsel lägga ned kontor i glesbygden över hela Island. Beskedet möttes av starka reaktioner. På flera orter hissades bankens flagga på halv stång, på andra samlades lokalbefolkningen i långa led för att demonstrera mot nedläggningen. Många valde också att byta bank i protest. Flera kunder krävde dessutom att få ut alla sina besparingar i kontanter - något som ställde till problem när slantarna tröt och enstaka kunder vägrade att lämna byggnaden innan de fått sina pengar.

Flera glesbygdsorter blev då utan bankkontor. Men det var inte det enda orosmomentet. På många platser delade Landsbanki kontor med posten. Att kunna dela kostnader för personal och lokal sågs som nödvändigt för att kunna behålla servicen i många fiskelägen.

Utan Landsbanki befarade många att även posten skulle försvinna. Den 1 november blir det så i Flateyri och Bíldudalur. Postkontoren läggs ned eftersom kundunderlaget är för litet och kostnaderna för höga.

Guðmundur Björgvinsson, ordförande för Íbúasamtök Flateyrar, säger i Bæjarins Besta att utvecklingen i Flateyri går mot ständigt försämrad service, vilket i sin tur innebär att det blir svårare att locka nya invånare till denna utflyttningsbygd. Allt fler måste i stället besöka regionhuvudstaden Ísafjörður för att kunna uträtta sina ärenden:
"Detta är den situation som vi har levt med i många år och inget har förändrats. Det sätter en viss press på kommunen att sköta sig väl med kollektivtrafik. ... Kommunernas indrivningskontor är den enda offentliga institutionen här på orten. ... Vi saknar att Landsbanki har slutat med bankverksamheten, och så är posten bara öppen en timme om dagen. Badhuset är inte öppet alla dagar och N1, gamla Bakkabúð, har minskat sina öppettider. Detta innebär att vi måste uppsöka nästan all service i Ísafjörður."
Hannes Guðmundsson vid posten säger till Vestur att nedläggningarna är nödvändiga och görs för att rationalisera verksamheten. Vid månadsskiftet ersätts postkontoren i Flateyri och Bíldudalur av lantbrevbärare. Posten bommar även igen i Súðavík - men där väntas kommunen driva kontoret vidare i kommunhuset:
"Súðavíks kommun uppsökte oss med en lösning på postservicen i Súðavík som vi är förhoppningsfulla om att den kommer att passa oss utmärkt, men det återstår att färdigställa den."
Varken Ísafjarðarbær, där Flateyri ligger, eller Vesturbyggð, där Bíldudalur ingår, har hört av sig till posten för att försöka hitta några alternativa lösningar. Bägge kommunerna har också betydligt större huvudorter. I lilla Súðavíkurhreppur är Súðavík den enda tätorten - kanske är det kommunala engagemanget avgörande för att postservicen inte ska försvinna. Där kan kommunhuset utnyttjas som postkontor, en möjlighet som saknas i Bíldudalur och Flateyri där det inte finns någon motsvarande kommunal service.

Lantbrevbärare används sedan tidigare i bland annat Stöðvarfjörður, Stokkseyri, Eyrarbakki och Flúðir. Även i Stöðvarfjörður försvann postkontoret sedan Landsbanki valt att stänga det bankkontor som delade personal och lokal med posten.

Här kan du läsa mer om Landsbankis nedskärningar på landsbygden.