söndag 7 oktober 2012

Europris lämnar Island - Iceland tar över

Lågpriskedjan Europris lämnar Island och stänger samtliga fyra butiker. Beskedet innebär att 46 personer förlorar sina jobb. I en av lokalerna flyttar Iceland Foods in, Bónus-grundaren Jóhannes Jónssons nya dagligvarukedja. Han blir nu granne med Bónus på Fiskislóð i Reykjavík.

Norskägda Europris öppnade den första butiken på Island i juli 2002. Som mest har kedjan haft sex butiker i landet. Beskedet att samtliga fyra kvarvarande butiker - två i Reykjavík, en i Kópavogur och en i Selfoss - läggs ned och Europris lämnar Island innebär att 46 personer blir av med sina arbeten. Anledningen till beslutet är dålig lönsamhet.

Petter Wilskow, som ingår i företagets styrelse, säger i Morgunblaðið att Europris väljer att enbart satsa på den norska marknaden. Sedan tidigare har butikerna i Sverige lagts ned:
"Verksamheten har varit svår på Island och vi har beslutat oss för att koncentrera oss på verksamheten i Norge. Det är huvudanledningen till detta beslut. ... [Intäkterna] har minskat och konkurrensen är också mycket hårdare på Island. Många butiker säljer liknande varor och så vidare."
När Europris etablerade sig på Island drevs butikerna i franchiseform. Efter finanskraschen tog det norska moderbolaget över verksamheten, som inte har gått runt sedan krisen drabbade Island.

En av Europris lokaler har redan fått en ny hyresgäst. Den 1 december öppnar Iceland Foods på Fiskislóð i Reykjavík. Butiken ägs av Jóhannes Jónsson, som tillsammans med sonen Jón Ásgeir Jóhannesson grundade lågpriskedjan Bónus men förlorade detaljhandelsimperiet i samband med krisen. Han strävade länge efter att försöka köpa tillbaka Bónus, men slog i somras i stället upp dörrarna till Iceland Foods, en nykomling inom den isländska dagligvaruhandeln.

Jóhannes Jónsson och Iceland Foods blir nu grannar med Bónus på Fiskislóð. Butiken på omkring 400 kvadratmeter blir Iceland Foods andra och största. Den första ligger i Kópavogur. Jóhannes Jónsson säger i Morgunblaðið att han i nuläget inte kan ge besked om ytterligare butiker är på väg:
"Man vet aldrig vad som sker i morgon."
I ASÍ:s senaste prisundersökning hade Iceland Foods de lägsta priserna på hälften av de undersökta varorna. Tidigare brukade Bónus abonnera på förstaplatsen.

Här kan du läsa mer om Iceland Foods.