![]() |
Foto: Magnús Viðar/Landsbjörg |
Efter att snöstormen drabbat norra Island andra helgen i september talade experter om att de hårdföra och tåliga isländska fåren kunde överleva i två till tre veckor i fickor under snön. Ullen gör att de klarar kyla extremt väl samtidigt som den i nödfall faktiskt också går att äta. Det viktigaste är dock att smältande snö ger dem tillgång till vatten.
Det står nu klart att det finns får som har lyckats överleva fyra veckor som levande begravda i snömassorna. Daði Lange Friðriksson, bonde i trakten av Mývatn, berättar i Morgunblaðið att han i helgen med hjälp av hundar hittade får som var vid liv:
"Snödrivan var helt sprucken och det var fullt av hål runt omkring. Så var en hund med som inte gav sig, så det började att grävas och där hittades lammet inne i en sådan luftficka. Det var en meter ned till det."
Problemen är dock inte över bara för att fåren hittas vid liv. Många har magrat och kommer att behöva lång tid för att anpassa sig till vanlig föda. Det innebär att lammen inte går till slakt utan tas in under vintern.
Daði Lange Friðriksson berättar att det inte bara gäller lamm - han har stött på äldre tackor som efter flera veckors svält har svårt med matsmältningen och därför inte längre vill äta. Nu får de filmjölk med förhoppningen om att det ska få ordning på magen.
Daði Lange Friðriksson säger i Morgunblaðið att han alltjämt saknar många djur. Och han tänker inte ge upp sökandet så länge det finns hopp om att hitta får vid liv:
"Även om en och en hittas vid liv är det inte bara glädje för man vet att det finns massor under. Det saknas flera hundra och om de är levande eller döda vet man inte. Det är bara så oerhört djup snö. Men inget har avskrivits. Sökandet kommer att fortsätta så länge något hittas."
Vignir Sigurðsson, vd för lantbruksrådgivaren Búgarður, uppskattar i Morgunblaðið antalet saknade får på norra och nordöstra Island till 3 000. Från området kring Skagafjörður finns ännu inga säkra beräkningar - men det totala antalet saknade djur kan uppgå till 5 000. Olika gårdar har drabbats olika hårt. Vissa har förlorat 15 procent av djuren, medan andra har fått tillbaka så gott som varje får.
"Vi hittade ett får när en tjej i räddningsstyrkan hittade ett hål och gick mot det, men föll ned och landade på ett får som fanns där under. Hon blev väldigt förskräckt och tyckte att det var ganska hemskt. ... Vi hittade ett lamm så vi hörde det bräka. Bonden som var med oss stannade och sade: 'Jag tycker att jag hör bräkande'. Vi stannade och väntade i total tystnad. Så hörde vi bräkandet på nytt och då var lammet rakt under fötterna på mig. Vi grävde oss ned och hittade baggen. Den var där ensam på ungefär en meters djup."
Tövädret har minskat snötäcket och gjort det lättare för fåren att ta sig ur drivorna på egen hand. Þorsteinn Jónsson berättar i Morgunblaðið att många djur har varit så utmattade att de inte orkat lämna hålorna i snön - trots att gångar till friheten öppnat sig:
"Trots att huvudena stack upp ur snön var fåren så uttröttade att de inte kunde hoppa upp. Det bildas för det mesta hålor under fåren och de hade därmed inget att ta spjärn emot för att kunna hoppa upp. Vi lyfte upp dem och tog hem dem i bilen."Här kan du läsa mer om sökandet efter får efter snöovädret.