måndag 1 oktober 2012

Får uppgrävda vid liv efter arton dygn i snödrivorna

Foto:  Magnús Viðar/Landsbjörg
Trots arton dygn begravda under snömassor kunde isländska bönder och räddningstjänst under helgen gräva upp ett stort antal levande får ur drivorna. Djuren har klarat sig utan mat och saknat möjligheter att röra sig i nästan tre veckor. Tusentals får kan dock ha mist livet i årets första stora snöoväder. De ekonomiska skadorna för bönderna på norra Island uppgår sannolikt till mångmiljonbelopp.

I helgen gjorde bönder och räddningstjänst en sista kraftansträngning för att hitta så många får som möjligt efter det snöoväder som drog in över Island den 9 september. Att den första riktiga höststormen kom ovanligt tidigt gjorde att majoriteten av landets får alltjämt var ute på bete. Tiotusentals får fastnade i snömassorna och åter tiotusentals slukades av drivorna.

Omkring 150 djur kunde enligt ett pressmeddelande från Almannavarnir under helgen grävas upp vid liv efter att ha varit insnöade i arton dygn. Fåren har klarat sig utan mat och saknat möjligheter att röra sig med ibland meterdjup snö upp till ytan. De kan dock överleva i flera veckor genom att äta snö och sin egen ull. Ytterligare djur hittades som bara hade varit på flykt undan snöovädret.

Många får har också fallit offer för korpen och fjällräven. Eftersom de fastnat i snön har många blivit uppätna levande. Men vid enstaka tillfällen har rovdjuren också visat vägen till överlevande får. Smári Borgarson, bonde i Goðdalir söder om Varmahlíð, berättar i Morgunblaðið om hur han i helgen fann ett lamm som klarat sig i arton dygn under snön:
"Vi hittade i går av en slump ett levande lamm som befann sig på ett väldigt djup. Anledningen till att vi hittade det var att vi såg tecken efter en fjällräv som hade ätit ett får som var vid sidan om lammet. Fjällräven tog dock inte detta lamm. Lammet kommer att klara sig, men det har magrat mycket."
Smári Borgarson vittnar också om att får påträffats på ställen där de aldrig brukar vistas, som uppe på högfjällen. Sannolikt betyder det att fåren närmast i panik försökt fly undan det snabbt stigande snötäcket på låglandet.

Böðvar Baldursson, fårbonde i Heiðargarður söder om Húsavík, kunde under lördagen gräva fram mer än tio levande djur ur snömassorna. På sina håll har också vissa djur kunnat ta sig upp ur drivorna på egen hand i takt med att snön smält. Han säger i Morgunblaðið att fåren verkar ha klarat tiden som levande begravda på skiftande sätt:
"Det är kul att hitta får vid liv. Vi har gått igenom området noga i dag, och jag tror att det är osannolikt att det kommer att sökas mer i snödrivorna. ... Vissa har blivit ganska dåliga, medan andra är jättepigga. Sedan tar sig får upp på egen hand. Vi hittade i dag lamm som tog sig upp ur hålorna. Snön hade minskat så mycket att de kunde hoppa upp."
Þórarinn Ingi Pétursson, ordförande för Landssamtök sauðfjárbænda, uppskattar i Morgunblaðið att de ekonomiska konsekvenserna av snöovädret uppgår till över 100 miljoner isländska kronor. Han tror också att över tiotusen djur kan ha mist livet i stormen.

De lamm som nu samlats in är i de flesta fall för magra för att gå till slakt. De kommer att behöva lång tid på sig för att äta upp sig - och snöovädret blev därmed underligt nog det som får dem att överleva vintern.

Här kan du läsa mer om snöovädret.