fredag 12 oktober 2012

Försökte vandra Kjölur i hällregn - gav upp efter en mil

Mannen satte av från Gullfoss med målet att vandra till norra Island längs med höglandsvägen Kjölur. Men det hällande regnet gjorde både kläder och packning dyngsura. Efter bara en mil gav mannen upp vandringen och ringde nödnumret 112. Han hämtades av räddningstjänsten i Flúðir som hjälpte honom med torra kläder.

Kjölur är den tidigast upptäckta vägen över det isländska höglandet. Den börjar strax norr om Gullfoss i söder och slutar en bit söder om Blönduós i norr. Så här sent på hösten har inte Vegagerðin någon tillsyn över höglandsvägarna, utan samtliga räknas som oframkomliga. Det utesluter inte att det faktiskt går att ta sig igenom, men riskerna med att bli strandsatt ökar eftersom ytterst få människor rör sig i området vid den här tiden på året.

Mannen, en spansk turist, gav sig av till fots från Gullfoss i onsdags. I går förmiddag ringde han enligt ett pressmeddelande nödnumret 112 och bad om hjälp att bli upplockad.

Målet var att vandra från söder till norr längs med Kjölur. Han övernattade i tält fyra kilometer från Sandá efter att ha gått omkring en mil. Men ett stadigt ösregn gjorde att både kläder och utrustning snart var genomblöta. Mannen bestämde sig för att vända.

På torsdagsmorgonen ringde han nödnumret 112, men mobiltäckningen var dålig och samtalen bröts innan han hann berätta var han befann sig. Han lyckades dock skicka sin position genom ett sms. Han messade även vänner hemma i Spanien som kontaktade Islands ambassad i Oslo som i sin tur förde budskapet vidare till de isländska myndigheterna.

När räddningstjänsten hittade mannen gick han söderut längs med Kjölur. Han var klädd i jeans och tröja och var kall och blöt. Han hade lämnat kvar sin utrustning på platsen där han övernattade i ett försök att göra vandringen tillbaka till befolkade områden lättare.

Räddningstjänsten hämtade utrustningen och förde mannen till Flúðir. Där fick han torra kläder och hjälp med att torka sin packning innan han fortsatte resan till Reykjavík.