söndag 28 oktober 2012

Fortsatt förhöjd beredskap - men skalv på Nordisland avtar

Illustration: Veðurstofa Íslands
Höjd beredskap gäller alltjämt på norra Island efter den mest intensiva jordskalvssvärmen på tjugo år. Skalvserien tycks dock vara på väg att avmattas. Gårdagens kraftigaste jordskalv hade en magnitud på 3,2 på Richterskalan. På ön Drangey i Skagafjörður har en tio meter bred klippa rasat till följd av den senaste veckans jordskalv.

För en vecka sedan inleddes en ny fas i den jordskalvssvärm i den så kallade Tjörnes-sprickzonen som tog sin början i september. Under natten mot förra söndagen inträffade ett skalv som uppmättes till 5,6 på Richterskalan. Detta är det kraftigaste skalvet på Island på fyra år och det största som drabbat regionen sedan 1976 då ett skalv på 6,2 orsakade stor förödelse i Kópasker.

Spänningarna i jordskorpan bedöms i nuläget kunna orsaka ett skalv med en magnitud på 6,8 på Richterskalan, vilket motsvarar över 30 gånger kraftigare än det i år hittills största skalvet. Samma magnitud hade det skalv som drabbade Christchurch på Nya Zeeland förra året. Ett motsvarande skalv på Island skulle dock sannolikt inte få lika svåra konsekvenser eftersom få byggnader i regionen är fyra våningar eller högre.

Jordskalvssvärmen fick i onsdags myndigheterna att höja beredskapen i området. Det kan inte uteslutas att skalvserien kan följas av ännu kraftigare skalv. Myndigheterna har knackat dörr i regionen och personligen överlämnat information till alla boende om hur de ska agera vid ett jätteskalv.

Skalven har hittills enbart orsakat enstaka materiella skador kring Siglufjörður. De kraftigaste skalven har haft sitt epicentrum i Atlanten två mil norrut om staden.

Jordskalvssvärmen tycks nu vara på väg att avmattas. Både under fredagen och lördagen uppmättes de kraftigaste skalven av Veðurstofa Íslands till 3,2 på Richterskalan.

Skalven tros ha orsakat ett stort klippras på ön Drangey i Skagafjörður. En tio meter bred klippa hade lösgjort sig från berget och fallet till marken, berättar Feykir.

Här kan du läsa mer om jordskalven.