måndag 1 oktober 2012

Hyrbil sjönk i Jökulsárlón - ligger för djupt för att bärgas

En personbil sjönk till botten i Jökulsárlón i går. Hyrbilen tillhörde en amerikansk turist som fick se sitt bagage försvinna i djupet tillsammans med fordonet. Myndigheterna kommer bara att försöka bärga bilen om den börjar läcka olja. De kraftiga havsströmmarna gör det nämligen farligt att dyka efter fordonet. Anledningen till olyckan tros vara att kvinnan glömde handbromsen när hon parkerade bilen.

Jökulsárlón har de senaste åren utvecklats till Islands djupaste sjö och mäter nu snart 300 meter på den djupaste punkten. Gårdagens olycka inträffade dock nära stranden vid utloppet mot Atlanten. Där tros djupet vara omkring tio meter.

Olyckan inträffade i går eftermiddag. En personbil hyrd av en amerikansk turist rullade plötsligt från parkeringen ned i vattnet. Bilen sjönk mycket snabbt i glaciärlagunen. Hyrbilen kan inte ses från ytan vilket sannolikt betyder att den ligger ganska djupt - förmodligen åtminstone tio meter.

Polisen i Höfn uppger i Morgunblaðið att ingen kom till skada vid olyckan. Däremot fick den amerikanska kvinnan se allt sitt bagage följa bilen ned i djupet. Hon fick sedan skjuts till Reykjavík av andra resenärer som befann sig vid Jökulsárlón och som blev vittnen till händelsen.

Polisen har undersökt möjligheterna att bärga fordonet men avvaktar eftersom en sådan insats skulle medföra stora risker för de dykare som måste lokalisera bilen i den strömma lagunen. Den sjönk dessutom under springflod när vattenståndet är särskilt högt.

En talesperson för polisen i Höfn säger i Morgunblaðið att bilen försvann i djupet vid utloppet mot Atlanten. Om den skulle börja läcka olja i lagunen kommer myndigheterna att försöka dra upp bilen. I annat fall får den ligga kvar i Jökulsárlón:
"Det är ingen som ger sig ut för att dyka där eftersom det är så väldigt strömt där. Det kan till och med vara strömmar in och ut samtidigt. ... Det kan mycket väl vara så att bilen har hamnat på den plats där den blir kvar, men om det börjar att komma föroreningar från den kommer det att undersökas."
Vad som orsakade olyckan är inte känt. Den troliga förklaringen är dock att föraren glömde att lägga i en växel eller dra åt handbromsen, och att hyrbilen, som stod parkerad i en lätt sluttning, sedan plötsligt rullade ned i vattnet.

Här kan du läsa mer om Jökulsárlón.