lördag 6 oktober 2012

Hyrbil sjönk som Titanic i Jökulsárlón

Hyrbilen flöt först som en kork i flera minuter. Sedan vattenfylldes den snabbt och sjönk i Jökulsárlón. Det berättar en guide som blev vittne till söndagens olycka när en personbil rullade ned i glaciärlagunen och försvann utan spår. Den amerikanska kvinna som hyrt bilen satt inne på serveringen när bilen sjönk. Hennes bagage följde bilen ned i djupet.

Att varken växel eller handbroms lagts i tros vara orsaken till att en hyrbil sjönk i Jökulsárlón i söndags. Glaciärlagunen är på sina håll närmare 300 meter djup, men bilen tros ligga på omkring 10 meter. Den syns dock inte från ytan, och de starka strömmarna i utloppet gör det mycket farligt att dyka efter den.

Myndigheterna har därför beslutat att bilen får ligga kvar på lagunens botten. Om den skulle börja läcka olja är det dock troligt att den kommer att bärgas. Polisen i Höfn bedömer en sådan operation som både svår och riskabel.

Guiden Anne Steinbrenner befann sig tillsammans med en grupp turister vid Jökulsárlón på söndagseftermiddagen. Hon såg inte när bilen rullade ned i vattnet, men såg när den sjönk och hann fånga fordonet på bild innan det försvann. I Morgunblaðið berättar hon om händelseförloppet:
"Den flöt i vattnet i några minuter, kanske i sju minuter eller något sådant. Och så gick det väldigt fort när den fylldes av vatten och då syntes bara luftbubblor. Så kom den upp på nytt igen precis som Titanic, och så var den försvunnen."
Anne Steinbrenner uppger att många som fanns på platsen inledningsvis befarade att någon hade följt bilen ned i djupet. Det visade sig dock snart att föraren, en amerikansk kvinna, satt och drack kaffe på serveringen vid Jökulsárlón. Hon förlorade allt bagage utom passet och betalkortet som hon hade med sig. Enligt Morgunblaðið ska hon ha tagit händelsen med ro.

Bilen sjönk strax bortanför ringvägen och den bro som går över Jökulsárlóns utlopp. Frågan är om den liksom isbergen så småningom kommer att sköljas ut i Atlanten eller om den hittat sin sista parkeringsplats på lagunens botten.

Här kan du läsa mer om olyckan.