![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
Klockan 01.25 lokal tid i natt skakades Siglufjörður av den största jordbävningen på många år. Den hade enligt Veðurstofa Íslands en magnitud på 5,2 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i havet två mil norr om staden.
Ytterligare flera hundra jordskalv har inträffat under det senaste dygnet, varav ytterligare tre med en magnitud på minst 4 på Richterskalan. Helgens skalv är enligt Almannavarnir en fortsättning på den omfattande jordskalssvärm - den största på åtta år - som drabbade samma område i september.
Skalven äger rum i den så kallade Tjörnes-sprickzonen. Områdets mest aktiva del ligger några mil utanför den isländska kusten och utgör övergången mellan den oceaniska jordskorpan och den isländska jordskorpan. Här inträffade kraftiga och långvariga jordskalvssvärmar senast 1996 och 2004.
Under morgonen avmattades skalven något. Þorsteinn Sveinsson, som är bosatt i Siglufjörður, berättar i Morgunblaðið om hur han upplevde nattens jordskalv:
"Rutor gick sönder här i ett hus och så har saker fallit ur hyllor, men inte hos mig. ... Jag tror att folk här är jätterädda. Detta är obehagligt. Det är så många skalv. Man hörde mullret, så började huset att skaka. En flicka sade att hon hade hört kyrkklockorna."Margrét Þórðardóttir är också bosatt i Siglufjörður. Hon berättar i Morgunblaðið att hon i natt klädde på sig och gjorde sig redo att lämna huset:
"Allt började att skaka strax före midnatt och jag kände det verkligen, det var som om någon hade kört in i mitt hus. ... Men så kom det stora skalvet vid halv två och då for saker här ur hyllorna och ned på golvet. Jag låg i sängen och undrade: Vad är det egentligen som händer? Jag var mycket orolig och jag bekymrade mig när det stora skalvet kom. Jag hörde när saker föll ur hyllorna, klädde på mig och var redo att springa ut."
Jordskalven har känts i stora delar av norra Island, från Ísafjörður i väster till Kópasker i öster. Avståndet till land gör dock att de inte kan orsaka några större skador. Skalven har heller inget samband med vulkanisk aktivitet.
Nattens skalv med en magnitud på 5,2 är det kraftigaste som drabbat Island på drygt fyra år.
Här kan du läsa mer om den jordskalvssvärm som drabbade samma område i september.