tisdag 23 oktober 2012

Knappt ja till samgående mellan Garðabær och Álftanes

Garðabær och Álftanes går ihop vid årsskiftet. I bägge kommunerna röstade en majoritet av invånarna i lördags för ett samgående. Men i Garðabær var marginalen för ja-sidan knapp - sannolikt för att många kommuninvånare befarar att Álftanes ekonomiska problem ska tynga den nya kommunen. Den nya kommunen får närmare 14 000 invånare.

Island har i dag 75 kommuner, men vid årsskiftet minskar antalet till 74 då Álftanes och Garðabær går ihop. Samgåendet är en följd av Álftanes dåliga ekonomi, där ett villkor för statlig saneringshjälp var en union med en grannkommun.

Álftanes var år 2009 Islands mest skuldsatta kommun med ett underskott på 7,2 miljarder isländska kronor. Vid det kommande årsskiftet ska skulderna ha bantats till 3,2 miljarder. Detta skulle betyda 130 000 kronor för varje invånare i Garðabær.

Men siffrorna har av motståndarna kritiserats för att vara orealistiska. Nej-sidan hävdar att tillgångarnas värde har överdrivits samtidigt som Álftanes driftskostnader har underskattats.

Ändå blev det en knapp majoritet för ett samgående i Garðabær. Där röstade 53,1 procent ja och 46,9 procent nej till förslaget.

I Álftanes var däremot en klar majoritet, hela 87,6 procent, för en union mellan kommunerna. Bara 11,5 procent röstade nej medan andelen ogiltiga och blanka valsedlar var 0,9 procent.

Snorri Finnlaugsson, kommunchef i Álftanes, säger i Morgunblaðið att han är nöjd med den stora uppslutningen bakom förslaget. Kollegan Gunnar Einarsson i Garðabær säger sig i Morgunblaðið ha förståelse för att många kommuninvånare tvekade:
"Detta är ett demokratiskt resultat och jag förväntar mig inget annat än att Garðabærborna tar väl hand om sina grannar och att man skapar ett ännu starkare samhälle och starkare kommun."
Samgåendet innebär för Álftanes att skattetrycket sänks med 60 till 70 miljoner isländska kronor. Kommunalskatten i Álftanes är nu 14,61 procent mot 13,66 procent i Garðabær. Det är den senare skattesatsen som kommer att gälla för bägge kommunerna efter årsskiftet.

Den nya kommunen kommer att heta Garðabær, medan Álftanes blir kvar som ett stadsdelsnamn. Gårdagens omröstning innebär bland annat att presidenten Ólafur Ragnar Grímsson byter postadress. Residenset Bessastaðir ligger nämligen i Álftanes, som vid årsskiftet även försvinner som postort.

Här kan du läsa mer om samgåendet.