måndag 15 oktober 2012

Lagkapten: "Albaner är huvudsakligen brottslingar"

Albaner är nästan uteslutande värdelösa brottslingar. Så löd lagkaptenen Aron Einar Gunnarssons omdöme om Albanien inför fredagens VM-kvalmatch. Trots att kommentarerna bröt mot landslagets etiska regler fick Aron Einar Gunnarsson spela matchen. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck motiverade beslutet med att Aron Einar Gunnarsson snabbt bad om ursäkt för sina uttalanden.

Efter segrar mot Norge och Albanien har Island gjort en rekordstark inledning på VM-kvalet med sex poäng efter tre omgångar. Fredagens bortamatch mot Albanien, som Island vann med 2-1 efter mål av Birkir Bjarnason och Gylfi Þór Sigurðsson, föregicks dock av vad förbundets ordförande Geir Þorsteinsson kallade ett självmål. Anledningen var en intervju som Fótbolti gjorde med lagkaptenen Aron Einar Gunnarsson inför matchen. I intervjun gör han flera negativa uttalanden om albaner:
"Detta är inte mycket att hänga i julgranen, detta folk. ... Det finns mycket fattigdom här i detta land och de är huvudsakligen brottslingar."
Aron Einar Gunnarsson berättar i intervjun vidare om hur han kände rädsla när landslaget landade i Albanien och bland annat stötte på beväpnade säkerhetsvakter med bar överkropp. Han antyder också att rädslan fick truppen att hålla sig på hotellet.

Uttalandena om motståndarna orsakade kraftiga reaktioner. Aron Einar Gunnarsson bad på Twitter själv om ursäkt för "opassande kommentarer". Fotbollsförbundets ordförande Geir Þorsteinsson tog avstånd från uttalandena genom att både be sin albanske kollega och en albansk parlamentariker om ursäkt.

År 2010 klubbade det isländska fotbollsförbundet ett etiskt regelverk som bland annat omfattar diskriminering. Regelverket gäller alla spelare som på någon nivå representerar landslaget. Den femte punkten innebär att kränkningar av motståndaren anses vara otillåtna:
"Representanter får inte förolämpa individer eller grupper av individers värdighet med ord eller handlingar som för med sig förakt, diskriminering eller kränkt anseende vad gäller kön, nationalitet, ras, hudfärg, kultur, språk, religion eller sexuell läggning."
Trots att Aron Einar Gunnarssons uttalanden trotsade regelverket var det aldrig aktuellt att plocka bort honom ur laget. Lars Lagerbäck säger till Vísir att det viktigaste är att Aron Einar Gunnarsson tog ansvar för misstaget genom att be om ursäkt:
"Vi diskuterade detta men slutsatsen var att han skulle spela. Jag har alltid lagt stor vikt vid att mina spelare lär sig att ta ansvar för sina handlingar såväl på som utanför planen, och jag tycker att han reagerade väldigt väl i denna olyckliga fråga."
Lars Lagerbäck har ännu inte tagit ställning till om Aron Einar Gunnarsson uttalanden påverkar hans ställning som lagkapten. Han missar dock den kommande matchen mot Schweiz i Reykjavík, eftersom Aron Einar Gunnarsson under matchen mot Albanien drog på sig en varning som betyder avstängning i en match.