lördag 13 oktober 2012

Lamm överlevde månad som levande begravd i snön

Foto:  Magnús Viðar/Landsbjörg
Efter en hel månad som levande begravd i snön hittade bonden Jón Ferdinand Sigurðsson ett lamm vid liv. Lammet stack upp huvudet ur en liten öppning i snötäcket när han åkte förbi på fyrhjulingen. Djuret var piggt och livligt efter att ha varit instängt i en ficka i de snömassor som skapades av höstens första riktiga oväder, berättar 641.is.

Den 9 september drabbades norra Island av ett omfattande snöoväder. På många håll lade sig snön meterdjupt. I och med att den första riktiga höststormen kom ovanligt tidigt hade få får tagits in från sommarbetet. Tiotusentals djur fastnade i snödrivorna - och omkring 5 000 får tros ha dött efter att ha blivit översnöade i hålor och sprickor som de tagit sin tillflykt till.

Trots att det nu har gått över en månad sedan ovädret har många bönder inte gett upp hoppet om att hitta får vid liv. I takt med att snön smälter har fåren blivit lättare att upptäcka eller i vissa fall kunnat ta sig ut själva. Förra helgen kunde ett stort antal djur räddas ur drivorna.

I torsdags hittade Jón Ferdinand Sigurðsson, bonde i Draflastaðir nordost om Akureyri, ett lamm som överlevt en hel månad som levande begravd i snön. Han berättar för 641.is att han var ute med fyrhjulingen för att på nytt söka efter får på platser där de brukar röra sig. När han passerade ödegården Melar såg han av en slump att ett lamm stack upp huvudet genom en liten öppning i snödrivan.

Lammet var ovanligt piggt efter att ha varit översnöat i en hel månad. Förutsättningarna för att det skulle hålla sig vid liv i den lilla håla som bildats under snötäcket var dock ovanligt goda. Där passerade en liten bäck som gjorde att lammet hela tiden hade tillgång till vatten. Små tuvor av gräs och blåbärsris gjorde att det fanns lite att äta.

Men i samma håla hittade Jón Ferdinand Sigurðsson lammets tvilling, som inte hade klarat sig. Det döda lammet låg i bäcken. Det gjorde att syskonet inte behövde stå i vattnet - något som sannolikt hade lett till nedkylning, skriver 641.is.

Här kan du läsa mer om snöovädret.