söndag 28 oktober 2012

Nya rekordfåret hittades vid liv efter 45 dagar i snön

Foto:  Magnús Viðar/Landsbjörg
Efter 45 dygn som levande begravd i snön hittade fårbonden Birgir V. Hauksson i fredags en tacka vid liv. Djuret är magert och har inte haft annat att äta än snö och mylla. Tackans lamm låg dött intill och tros ha mist livet bara några dagar innan tackan hittades. Tackan är så utmärglad att det är osäkert om hon överlever.

Fårbonden Birgir V. Hauksson ser ut att ha förlorat vart tionde djur i det snöoväder som drog in över norra Island den 9 september. Han saknar 30 tackor och 50 lamm. Totalt beräknas omkring 5 000 djur på norra Island ha dött i stormen.

Ett av de värst drabbade områdena var just Mývatn, där Birgir V. Hauksson har sin gård Hella på sjöns norra sida strax utanför Reykjahlíð. Trots att det nu har gått sju veckor efter ovädret har han likt många andra bönder ännu inte gett upp hoppet om att hitta djur vid liv. I fredags påträffade han en tacka som varit levande begravd i snön i 45 dygn.

Birgir V. Hauksson berättar i Morgunblaðið att tackan tillsammans med sitt lamm hade sökt skydd för ovädret vid en brant. Men i takt med att snön föll blev hålan en fälla i stället för en räddning. Det gick inte längre att ta sig ut när snön lade sig som ett tjockt täcke över skyddet. När han hittade fåret hade ett hål till det fria bildats, men det var alltjämt för brant för att tackan skulle kunna ta sig ut:
"Det var öppet ner till henne, men hon kom inte upp ur hålan."
Hålans storlek hade ökat på grund av avsmältning och att tackan ätit snö. Utöver mylla var detta det enda som djuret ätit på 45 dagar. Birgir V. Hauksson säger i Morgunblaðið att tackan var utmärglad när hon hittades:
"Hon är ännu vid liv, men jag vet inte om hon kommer att klara detta. Detta är en årsgammal fårtacka och hon var naturligtvis vid gott hull när vädret slog till. Det fanns ett lamm hos henne och det hade nyligen dött. Jag antar att det hade dött för tre till fyra dagar sedan."
I helgen började jakten på ripa, vilket gör att många jägare befinner sig i de områden där alltjämt tusentals får saknas. Birgir V. Hauksson hoppas att de ska kunna hitta ytterligare några djur vid liv.

En jägare, Þórður Birgisson, kunde i går undsätta en bagge som satt fast i en spricka som bildats vid ett jordskalv norr om Mývatn. De hörde fåret kvida och lyckades så småningom dra loss djuret i bakbenen.

Þórður Birgisson berättar i Morgunblaðið att baggen var pigg men samtidigt mager. Hur länge fåret suttit fast i hålan vet ingen. Þórður Birgisson såg också spår efter får i snön, så ytterligare djur har överlevt ovädret men ännu inte samlats in av ägarna.

Här kan du läsa mer om konsekvenserna av snöovädret.