torsdag 11 oktober 2012

Premiär för isländsk norrskensprognos på nätet

Illustration: Veðurstofa Íslands
Dagligen uppdaterade prognoser för norrsken över Island finns nu på Veðurstofa Íslands webbplats. Prognoserna visar sannolikheten för norrsken på en viss plats vid en viss tidpunkt. Tanken är att prognoserna ska hjälpa besökare och turistbranschen att med bättre träffsäkerhet kunna förutsäga norrsken.

Norrsken går att uppleva på Island under nästan hela året. Under perioden juni till augusti är norrsken dock ytterst sällsynt eftersom det är för ljust. Chanserna är störst från november till mars.

För att det ska bli något synligt norrsken krävs förstås tillräcklig aktivitet. Men det behöver också vara mörkt - här kan månen påverka - och klart. Det är detta som nu Veðurstofa Íslands meteorologer kommer att hjälpa till med. Genom att bedöma aktivitet, månens position samt ljus- och molnförhållanden kommer de att leverera prognoser för norrskenet.

Prognosen, som hade premiär i går, består av en siffra från 0 till 9. Ju högre siffra, desto större norrskensaktivitet. Därefter ger kartor med molnförhållanden samt uppgifter om solens och månens upp- och nedgång underlag för den som vill ge sig ut på jakt.