tisdag 9 oktober 2012

Rykten vill göra Össur Skarphéðinsson till partiledare

Är svaret på frågan Katrín Júlíusdóttir eller Árni Páll Árnason i själva verket Össur Skarphéðinsson? Någon given efterträdare till den avgående partiordföranden Jóhanna Sigurðardóttir finns inte. I kulisserna ryktas det om att Össur Skarphéðinsson är beredd att ta över ledarskapet för Socialdemokraterna - men än så länge förnekar han att han skulle vara intresserad av jobbet.

När Jóhanna Sigurðardóttir i februari lämnar ordförandeskapet för Socialdemokraterna finns några heta kandidater. Den mest sannolika trion har alla platser i alltinget och har alla erfarenhet som statsråd.

Árni Páll Árnason står till höger om mitten och är rimligtvis Självständighetspartiets drömkandidat. Till skillnad från Jóhanna Sigurðardóttir är han beredd att samarbeta åt alla håll, samtidigt som det inte är någon hemlighet att hans känslor för den nuvarande koalitionspartnern Gröna vänstern är ljumma. Efter alla interna stridigheter föredrar Árni Páll Árnason en mer stabil partner. Med honom som ledare öppnas dörren till en bred mittenregering.

Katrín Júlíusdóttir är Jóhanna Sigurðardóttirs favorit. Den nytillträdda finansministern säger sig vara född socialdemokrat. Hon står också tryggt i partiets mittfåra. Till Gröna vänsterns förtret låter hon konsekvent arbetstillfällen gå före miljöhänsyn.

Guðbjartur Hannesson har gjort något av kometkarriär inom partiet. Hans största tillgång är egentligen att han saknar fiender. Tillhör också partiets mittfåra.

Andra tänkbara utmanare är Dagur B. Eggertsson, vice ordförande och partiets starke man i Reykjavík, alltingsledamoten Sigrídur Ingibjörg Ingadóttir och utrikesministern Össur Skarphéðinsson. Han är egentligen en av få som faktiskt har sagt sig vara ointresserad av jobbet. Ändå tilltar ryktena om att han faktiskt ändå skulle vara sugen på att ta över ledarskapet. Han har själv deklarerat att han siktar på ett av toppsätena i någon av Reykjavíks valkretsar i vårens val till alltinget.

Ryktena tog fart sedan Vísir publicerat uppgifter om att partimedlemmar försökte väcka Össur Skarphéðinssons intresse för ordförandeskapet. Jónas Kristjánsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið, har bloggat om ledarkrisen inom Socialdemokraterna och dömer egentligen ut samtliga namn. Reynir Traustason, chefredaktör för DV, för stafettpinnen vidare när han i en ledare diskuterar bristerna hos de tre flitigast nämnda kandidaterna och pekar ut Össur Skarphéðinsson som lösning på krisen. Värt att notera är att han är god vän med utrikesministern.

Med Össur Skarphéðinsson vid rodret har Socialdemokraterna tidigare nått 31 procent av rösterna i alltingsval. I dagsläget talar inget för att den siffran ska återupprepas. Det kan möjligen påverka hur han ställer sig till en ny kandidatur.

Árni Páll Árnason har av Jónas Kristjánsson pekats ut som en sosse i fel parti. I stället, hävdar han i ett blogginlägg, borde Árni Páll Árnason gå med i Självständighetspartiet då hans åsikter och värderingar skulle få ett bättre hem där.

Stefán Ólafsson, professor i sociologi vid Háskóli Íslands, går betydligt längre och anklagar i ett blogginlägg Självständighetspartiet - i synnerhet tidigare chefredaktören för Morgunblaðið Styrmir Gunnarsson - för att försöka styra även sina politiska motståndare. Styrmir Gunnarsson skriver själv i Evrópuvaktin att han vill se Árni Páll Árnason utmana om ledarskapet.

Stefán Ólafsson hävdar att Självständighetspartiet nu försöker påverka opinionen för att bidra till en önskad valutgång. Tanken är att Socialdemokraterna ska bli lagom stora och få en välvilligt inställd ordförande för att kunna utgöra ett starkt regeringsunderlag, men aldrig komma i närheten av Självständighetspartiets storlek.

Det politiska läget är just nu osäkert. Inom Socialdemokraternas led finns det många som anser att Össur Skarphéðinsson vore rätt person att leda striden för fyra år till i regeringsställning. Vem som skulle kunna bli en intern tungviktarkandidat mot utrikesministern återstår att se - provvalet i sydväst där både Árni Páll Árnason och Katrín Júlíusdóttir kämpar om förstaplatsen blir den första riktiga indikationen på hur styrkeförhållandena inom Socialdemokraterna ser ut när Jóhanna Sigurðardóttirs partipiska slutar att vina.

Här kan du läsa mer om ledarstriden.