fredag 12 oktober 2012

Sjunken hyrbil bärgad ur Jökulsárlón

Hyrbilen som sjönk i Jökulsárlón för två veckor sedan bärgades i går. Bilen rullade i glaciärlagunen då föraren glömt att lägga i handbroms eller växel. Hyrbilen visade sig vara totalförstörd efter att ha krockat med flera isblock. Isen hade även krossat alla rutor och därmed sett till så att förarens bagage flutit bort med havsströmmarna.

Olyckan vid Jökulsárlón inträffade den 30 september. En amerikansk turist glömde att lägga i handbroms eller växel. Eftersom hyrbilen var parkerad i en lätt sluttning fick den plötsligt fart och rullade ned i glaciärlagunen. Efter att ha guppat på ytan i några minuter sjönk den blixtsnabbt när den väl börjat ta in vatten.

Föraren satt inne på fiket och drack kaffe och blev inte själv vittne till olyckan. Hon hade passet och betalkortet med sig, men förlorade resten av sitt bagage när bilen sjönk.

Polisen i Höfn bedömde utsikterna att kunna dra upp bilen som små. Lagunen är mycket ström och där kan finnas strömmar både inåt och utåt samtidigt.

Bilen troddes ligga på omkring tio meters djup inte så långt från bron över ringvägen. Omständigheterna gjorde att polisen först avsåg att försöka bärga fordonet om den började att läcka olja.

I lördags seglade Björgunarfélag Hornafjarðar runt lagunen i fyra timmar. Med hjälp av mätinstrument upptäckte de så småningom den sjunkna hyrbilen. Den hade då inte flyttat sig särskilt långt från den plats där den rullade i, rapporterar Morgunblaðið.

I går drogs bilen upp ur lagunen med hjälp av dykare och en lastbil utrustad med kran. Hyrbilen, en Toyota Yaris, var totalförstörd efter nästan två veckor på Jökulsárlóns botten. Under tiden i vattnet har bilen krockat med flera stora isblock på väg ut mot havet. Detta har bland annat demolerat karossen och krossat alla rutor. Förarens bagage tros ha flutit ut genom fönstren och befinner sig nu antingen på havets botten eller guppande mot okänd destination.

Här kan du läsa mer om olyckan och här se Björgunarfélag Hornafjarðars foton från bärgningen.