tisdag 30 oktober 2012

Vill göra Kjölur till vinterväg mellan norra och södra Island

Gör Kjölur till en vinterväg som länkar ihop norra och södra Island. Det förslaget kommer från åtta av Självständighetspartiets alltingsledamöter. Restiderna mellan städer som Reykjavík och Selfoss i söder till Akureyri i norr skulle minska avsevärt - och därmed också utsläppen från de tusentals ton lastbilstransporter som går mellan städerna varje vecka.

Kjölur, eller Kjalvegur som den också kallas, är en led som börjar norr om Gullfoss i söder och slutar söder om Blönduós i norr. Den 17 mil långa leden upptäcktes strax efter att Island befolkats, och användes då som en genväg mellan olika landsdelar. Den korsar höglandet mellan glaciärerna Langjökull och Hofsjökull.

I dag är Kjölur den mest trafikerade höglandsvägen eftersom den är i förhållandevis gott skick och inte innebär några överfarter genom älvar och åar. Men vägen brukar bara vara öppen i tre till fyra månader om året. De enda resor som görs på Kjölur utanför högsäsongen är nästan uteslutande till den bemannade väderstationen vid Hveravellir, den enda platsen på höglandet som är bebodd året runt.

Att utnyttja Kjölur året runt har länge varit en önskan hos många politiker. Än så länge har inga sådana planer förverkligats. Sådana förslag fanns senast uppe i alltinget strax före finanskraschen. Därefter har anslagen till vägbyggen krympt dramatiskt.

Åtta självständighetspartister vill nu att möjligheterna undersöks på nytt. I en motion föreslår de en utredning som ska vara klar senast den 1 april nästa år. Den ska ge besked om hur planerna kan bli verklighet.

Tidigare attitydundersökningar har visat att det finns ett stort intresse för Kjölur som genväg mellan norr och söder. Den planerade sträckningen går från Norðurárdalur i norr till Gullfoss i söder. Vägen skulle därmed ansluta till ringvägen mellan Varmahlíð och Akureyri i norr, och bindas ihop med väg 35 vid Gullfoss i söder.

Avståndet mellan Akureyri och Selfoss skulle minska från 430 till 289 kilometer, och avståndet mellan Akureyri och Reykjavík från 388 till 341 kilometer. Detta skulle innebära minskade utsläpp av växthusgaser med 1 500 ton om året och färre olyckor när trafiken får bättre spridning och körsträckorna minskar.

Dessutom skulle vägen öppna nya möjligheter för turistnäringen i norr. Det skulle exempelvis bli möjligt att besöka Gullfoss och Mývatn samma dag. Detta skulle i sin tur kunna ge nya arbetstillfällen på flera håll i landet.

Den nya vägen skulle bli 145 kilometer lång och som mest vara 720 meter över havet. Enligt motionen skulle det inte vara svårare att hålla Kjölur öppen under vintern än ringvägen mellan Reykjavík och Akureyri.

För fem år sedan uppskattades byggkostnaderna till 4,2 miljarder isländska kronor. Tanken är att bygget helt och hållet ska utföras av privata intressen och finansieras genom vägtullar. Avgiften för en personbil skulle kunna ligga på 2 000 isländska kronor och 8 000 för en lastbil.

Här kan du läsa mer om Kjölur.