lördag 10 november 2012

Andrea Jóhanna Ólafsdóttir blir kampanjchef för Gryning

Foto: Pressbild
Andrea Jóhanna Ólafsdóttir blir valgeneral gör Gryning i det kommande alltingsvalet. Två huvudskäl till hennes val är partiets strävan efter mer direktdemokrati och en öppen attityd till EU-frågan. Målet är att föra Gryning över femprocentsspärren. Andrea Jóhanna Ólafsdóttirs uppdrag är att skapa en kampanj som banar vägen för detta.

I somras ställde Andrea Jóhanna Ólafsdóttir upp i det isländska presidentvalet. Hon nådde inte mer än 1,8 procent av rösterna, men drev samtidigt en riktig lågbudgetkampanj.

Andrea Jóhanna Ólafsdóttir har enligt ett pressmeddelande tidigare varit verksam som volontär för Amnesty och Röda Korset. Hon har basat över hushållens intresseorganisation Hagsmunasamtök heimilanna, och där kämpat för nedskrivningar av lån till skuldsatta. Hon har också haft chefspositioner inom fritidsverksamheten i Reykjavíks kommun.

Hon väljer nu att ansluta sig till Gryning, som är något av en paraplyorganisation för småpartier som på egen hand har små chanser att ta sig in i alltinget. I Gryning återfinns Rörelsen, Medborgarrörelsen och Liberalerna.

Gryning har valt att ha en öppen linje i flera tunga frågor. Partiprogrammet består i stället av ett antal grundläggande riktlinjer. Bland annat förespråkar Gryning mer direktdemokrati och vill inte heller göra EU-frågan till en politisk fallgrop. Gryning är öppet både för anhängare och motståndare, som dock måste ha en sak gemensam: Att de ställer upp bakom tanken på att frågan om medlemskap eller återkallande av ansökan ska avgöras genom en folkomröstning.

Andrea Jóhanna Ólafsdóttir skriver på Facebook att hon ser fram emot att skapa en stark utmanare till de etablerade politiska partierna och att hon kommer att göra sitt yttersta för att hitta lämpliga kandidater.

Här kan du läsa mer om Andrea Jóhanna Ólafsdóttir.