tisdag 27 november 2012

Bjarni Benediktssons framtid döms ut efter provvalsfiasko

Bjarni Benediktsson är slut som politiker. Efter ett eget katastrofval i den sydvästra valkretsen och Hanna Birna Kristjánsdóttirs storseger i Reykjavík har han tappat kontrollen över Självständighetspartiet. Det hävdar DV:s chefredaktör Reynir Traustason i en ledare. Och i Fréttablaðið förutspår Kolbeinn Óttarsson Proppé att de två rivalerna inte kommer att kunna samsas i en regering.

Våren 2009 förde den då färske partiordföranden Bjarni Benediktsson Självständighetspartiet till ett historiskt uselt val. Men med bankkraschen bara ett halvår avlägsen var partiets självförtroende stukat och många toppnamn belastade av kopplingar till krisen. Så Bjarni Benediktsson blev kvar. Han har besegrat Kristján Þór Júlíusson, Pétur H. Blöndal och Hanna Birna Kristjánsdóttir i kampen om ordförandeposten, men alltid med knapp marginal och utan att övertyga.

Han har också haft det svårt att övertyga sina egna och ena partiet. Det för Bjarni Benediktsson ödesdigra beslutet att backa upp det tredje och sista Icesave-avtalet gjorde att han utsattes för skoningslös kritik från Självständighetspartiets främsta propagandaorgan, tidningen Morgunblaðið under ledning av tidigare statsministern Davíð Oddsson. Inte heller efterträdaren Geir H. Haarde gav honom sin välsignelse. Han talade sig under provvalskampanjen i stället varm för juristen Brynjar Níelsson.

I provvalet i den sydvästra valkretsen fick Bjarni Benediktsson nöja sig med 54 procent - trots att tunga motståndare saknades. I Reykjavík ville 74 procent se Hanna Birna Kristjánsdóttir som Självständighetspartiets toppnamn - i konkurrens med just Brynjar Níelsson och fyra av partiets tyngsta politiker i alltinget.

Hanna Birna Kristjánsdóttir saknar erfarenheter av rikspolitiken. Men hon saknar också kopplingar till tveksamma affärer med anknytning till finanskraschen.

Den övertygande segern för Hanna Birna Kristjánsdóttir och det starka stödet för Brynjar Níelsson - som knep fjärdeplatsen - visar att Självständighetspartiets väljare kräver förändring. Bjarni Benediktssons förtrogne Illugi Gunnarsson fick nöja sig med andraplatsen medan den politiske ensamvargen Pétur H. Blöndal slutade trea.

Hanna Birna Kristjánsdóttir brukar i opinionsmätningarna vara dubbelt så populär som sitt parti. Samtidigt har Bjarni Benediktsson inte lyckats utnyttja regeringens svagheter. Den rödgröna koalitionen är historiskt impopulär, har tappat sin majoritet i alltinget och har närmast varit politiskt handlingsförlamade. Ändå har Bjarni Benediktsson inte lyckats lyfta Självständighetspartiet till några övertygande opinionssiffror. Partiet är visserligen i särklass störst på Island - men någon plats i nästa regering är långt ifrån garanterad.

Kolbeinn Óttarsson Proppé förutspår i Fréttablaðið att Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle få svårt att samsas i en regering. Hennes ställning är nu så stark att han måste ge henne en ministerpost - samtidigt är hon den i praktiken starkare politikern av de två. Även om Hanna Birna Kristjánsdóttir i nuläget säger sig lägga fokus på rikspolitiken och inte på nytt avser att utmana Bjarni Benediktsson om ledarskapet lär hon snart åter ta strid om ordförandeskapet.

I DV skriver Reynir Traustason att Bjarni Benediktsson nu leder Självständighetspartiet på nåder. När Hanna Birna Kristjánsdóttir vill kan hon enkelt peta honom eftersom väljarna nu har sagt att de vill att hon ska göra upp med en partikultur präglad av korruption och svågerpolitik. Frågan är också hur en så svag ledare som Bjarni Benediktsson ska kunna leda partiet till framgång i vårens alltingsval.

Jónas Kristjánsson, tidigare bland annat chefredaktör för DV och Fréttablaðið, kommer i ett blogginlägg till en liknande slutsats. Självständighetspartiets medlemmar har gjort sitt val, och det är Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Även om många bedömare anser att Bjarni Benediktssons politiska karriär är på väg mot sitt slut avser inte Hanna Birna Kristjánsdóttir att kandidera mot honom på landsmötet i februari. Hon säger i Morgunblaðið att hon kan tänka sig att i framtiden på nytt utmana om ordförandeskapet, men att inträdet i rikspolitiken nu blir hennes huvuduppgift där hon kommer att leda listan i södra Reykjavík. På landsmötet kommer också delegaterna att till stor del vara desamma som gav Bjarni Benediktsson nytt förtroende när hon kandiderade.

Här kan du läsa mer om helgens provval.