lördag 10 november 2012

Fångstman: Sälkött ökar sexdriften

Sälfångaren Sophus Magnússon har hittat sin egen viagra i Västfjordarna, nämligen sälkött. Han hävdar inte bara att den som äter säl får större sexlust. Han påstår dessutom att islänningarna hade varit betydligt färre om det inte hade varit för att säl länge var en naturlig del av befolkningens kostvanor.

Jakt på säl är i dag en tradition i skymundan. Intresset för sälens kött och skinn är litet, och det gör att få islänningar upprätthåller traditionen. En av dem är Sophus Magnússon i Ísafjörður. Han berättar för Vísir att han jagar året om - men bara till husbehov eller på beställning:
"Vi gör detta efter människors behov. Jag har hållit på med detta ända sedan jag var barn. När vi behöver säl då ordnar jag säl."
Sophus Magnússon uppskattar inte bara sälköttets smak. Han hävdar dessutom att det ökar sexlusten. Han säger till Vísir att det finns gott om bevis i de isländska sagorna för att sälkött under en lång tid använts för att stimulera sexlusten:
"Detta ökar begären. Här hade tidigare många islänningar varken överlevt eller blivit till om det inte hade varit för sälen."
Gråsäl och knubbsäl är de vanligaste sälarterna i isländska vatten.