torsdag 22 november 2012

Fortsatt höjd beredskap för jordskalv på norra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Myndigheterna lyfter inte det förhöjda beredskapsläget för stora jordskalv på norra Island. Trots att den jordskalssvärm som nu drabbat området i drygt två månader fortsätter att avmattas vill inte Almannavarnir blåsa faran över. Risken för ett jätteskalv bedöms alltjämt till cirka 2 procent.

I mitten av september inleddes den mest omfattande jordskalvssvärmen på Island på många år. Med ibland flera hundra skalv om dagen spred sig bland delar av lokalbefolkningen en oro för ett jätteskalv.

Majoriteten av skalven har haft sitt epicentrum i havet ett par mil norr om Siglufjörður. Med tiden har svärmen rört sig österut samtidigt som intensiteten och omfattningen minskat med tiden. De kraftigaste skalven, som uppmättes i slutet på oktober, uppmättes till 5,6 respektive 5,2 på Richterskalan.

Under de senaste dygnen har det i snitt rört sig om ett skalv i timmen. Inget har dock överstigit 3 på Richterskalan.

Almannavarnir behåller enligt ett beslut fattat i går ändå den förhöjda beredskapen i regionen. Sannolikheten för ett jätteskalv, som kan nå en magnitud på upp till 7 på Richterskalan, bedöms nu till 2 procent.

Här kan du läsa mer om jordskalven.