tisdag 13 november 2012

Icelandair Nordens lönsammaste flygbolag

Icelandair är det lönsammaste flygbolaget i Norden under det tredje kvartalet. Företaget hade då en vinstmarginal på hela 16,1 procent. Krisdrabbade SAS hade en marginal på 3,9 procent. Det uppger Túristi som har jämfört kvartalsrapporterna för de fyra största nordiska flygbolagen.

SAS omsatte under tredje kvartalet 214 miljarder isländska kronor. Icelandair är i jämförelse ett litet bolag med en omsättning på 41 miljarder. Men sett till börsvärdet är Icelandair den större aktören. Tidigare i år klättrade den pålitliga vinstmaskinen Icelandair förbi förlusttyngda SAS och värderas nu högre än den skandinaviska jätten.

SAS är alltjämt det största bolaget i Norden. Tvåan Finnair omsatte under tredje kvartalet 107 miljarder, Norwegian 95 miljarder och Icelandair 41 miljarder.

Icelandair har dock med 16,1 procent de bästa vinstmarginalerna. Därefter följer Norwegian med 14,9 procent, Finnair med 7,8 procent och SAS med 3,9 procent.

I kronor och ören klirrade det dock mest i kassan hos Norwegian, som enligt Túristi gjorde en vinst på 14,1 miljarder. Både SAS och Finnair drog in 8,3 miljarder medan Icelandair tjänade 6,1 miljarder. Om SAS haft samma vinstmarginal som Icelandair hade bolaget gjort ett resultat på drygt 33 miljarder.
Här kan du läsa mer om Icelandair och SAS.