onsdag 14 november 2012

Isländsk musik är årets julklapp

Isländsk musik är årets julklapp på Island. Men många julfirare hade gärna önskat sig att den traditionella trettonde månaden återvände - den extra månadslön som många företag tidigare betalade ut i goda tider. Majoriteten av islänningarna verkar dock ekonomiskt få en bättre jul än tidigare. Prognoserna för helghandeln fortsätter nämligen att peka uppåt. Det framkommer i en rapport från Rannsóknarsetur verslunarinnar vid Háskólinn á Bifröst.

När krisen drabbade Island 2008 backade också julhandeln, men för fjärde året i följd väntas islänningarna konsumera något mer i år. Detaljhandeln väntas omsätta 67 miljarder isländska kronor plus moms under november och december, en uppgång med 7 procent.

Varje islänning beräknas julhandla för i snitt 43 000 kronor. Branscher som kan förvänta sig en stark julhandel är hemelektronik, husgeråd, kultur och nöjen.

Även de produkter som utsetts till årets julklapp har haft en viss krisstämpel. År 2006 gick utmärkelsen till en frukt- och grönsakspress och året därpå till en gps för bilen. När krisen slog till betonade juryn i stället inhemsk produktion. År 2008 var julklappen isländsk design, året därpå en positiv upplevelse och år 2010 en islandströja. Att förra årets julklapp var en surfplatta skvallrade möjligen om att många hushåll överlevt de värsta konsekvenserna av krisen.

Förra årets riktiga kioskvältare i julhandeln var dock artisten Mugison. Albumet Haglél sålde i över 30 000 exemplar - fler än de färska romanerna från deckargiganterna Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir.

Årets jury tycks ha tagit intryck av försäljningssuccén. Årets julklapp är nämligen isländsk musik - i digitalt format, på cd eller vinyl - och valet motiveras av det starka och breda musiklivet och det stora intresset från publiken. Det stora utbudet gör också att både dem som vill ha hårda och dem som vill ha mjuka paket kan få sina önskemål tillgodosedda.

En sak många önskar men färre får uppleva i år är dock den så kallade trettonde månaden. Många företag har haft som tradition att till jul betala ut en extra månadslön till samtliga anställda om resultatet varit tillräckligt starkt. Få företag går dock i dag så bra att de anställda kan räkna med en sådan bonus.

Här kan du läsa mer om förra årets julklapp.