fredag 30 november 2012

Isländska bönder exporterar två ton lammpenisar till Kina

Två ton isländska lammpenisar går på export från Sláturfélag Suðurlands i Selfoss. Destination: Kina och lyxätare som friterar penisen innan de mumsar i sig delikatessen. Intresset på den isländska hemmamarknaden är än så länge lågt. Men fårbönderna gläds åt att över 90 procent av de lamm som går till slakt används.

Att käka syrade fårtestiklar är en isländsk tradition - även om den inte uppskattas i var mans mun. Intresset för själva penisen har dock hittills varit blygsamt. Men Sláturfélag Suðurlands i Selfoss har nu hittat en exportmarknad för könsorganen från de 50 000 baggar som slaktats under hösten. Närmare två ton färska lammpenisar är nu på väg till Kina.

Guðmundur Svavarsson, produktionschef vid Sláturfélag Suðurlands, säger till Vísir att lammpenisar i Kina betraktas som en delikatess. Penisarna, som väger mellan 30 och 40 gram styck, friteras innan de äts. Han är dock själv måttligt nyfiken på att provsmaka:
"Jag är inte särskilt intresserad av det. Men på vilket sätt är detta annorlunda än att exempelvis äta syrade fårtestiklar? Detta är bara mat precis som annat som kommer från lammet."
Þórarinn Ingi Pétursson, styrelseordförande för fårböndernas branschorganisation Landssamtök sauðfjárbænda, berättar för DV att över 90 procent av slaktkropparna nu används på något sätt. Och det är inte bara Sláturfélag Suðurlands som exporterar fårpenisar till Kina. Även Norðlenska, en annan branschjätte, säljer tiotusentals lammpenisar till den asiatiska marknaden.

Ett annat vanligt användningsområde är enligt Þórarinn Ingi Pétursson soppor. Penisen torkas och mals till ett fint pulver som hälls i soppan. Penisen tros i Kina ha en hälsofrämjande och stimulerande effekt:
"De är väldigt slängda på att laga alla möjliga sorters mat av mycket märkliga råvaror."
Vísir rapporterar att de anställda på Sláturfélag Suðurlands komponerat en liten visa till penisexportens ära. Fritt översatt går den ungefär så här:
Jag har en känsla av att förutsättningarna genomgår en revision
för fåraveln på våra grönskande ängar.
Raska bönder kommer att söka efter en innovation
som kan förstora baggarnas penisar.