måndag 26 november 2012

Katrín Jakobsdóttir vinnare i Gröna vänsterns provval

Katrín Jakobsdóttir är inte bara vinnaren i Gröna vänsterns provval i Reykjavík. Den betryggande segern över Svandís Svavarsdóttir gör också att hon är den mest naturliga efterträdaren till partiordföranden Steingrímur J. Sigfússon. I den södra valkretsen blir Arndís Soffía Sigurðardóttir partiets toppnamn medan Ögmundur Jónasson i sydväst lyckades besegra utmanaren Ólafur Þór Gunnarsson.

Steingrímur J. Sigfússon är sedan Gröna vänstern grundandes 1999 partiets hittills enda ordförande. Han kandiderar dock för en ny mandatperiod i alltinget, vilket kan betyda att han ännu inte funderar på att lämna över ledarskapet. Statsråden Svandís Svavarsdóttir och Katrín Jakobsdóttir brukar pekas ut som de troligaste efterträdarna - och i lördags var det den senare som kopplade ett ännu hårdare grepp om makten.

Katrín Jakobsdóttir får med god marginal förtroendet att leda en av Gröna vänsterns valsedlar i Reykjavík. Hon följs av tre alltingsledamöter, Svandís Svavarsdóttir, Árni Þór Sigurðsson och Álfheiður Ingadóttir.

I 2009 års alltingsval fick Gröna vänstern fyra mandat i Reykjavík, ett resultat som enligt opinionssiffrorna kan bli svårt att upprepa. Femman Steinunn Þóra Árnadóttir och sexan Ingimar Karl Helgason kan sannolikt glömma tankarna på ett inträde i alltinget. Och för sjuan Björn Valur Gíslason lär den första mandatperioden i parlamentet bli den sista.

Inför provvalet valde Björn Valur Gíslason att byta valkrets från nordost till Reykjavík. Stödet i huvudstaden visade sig dock inte vara starkare än att han med all säkerhet mister sin plats i alltinget.

Med 54 procent av rösterna lade inrikesminister Ögmundur Jónasson beslag på toppsätet på Gröna vänsterns lista i den sydvästra valkretsen. Huvudutmanaren, alltingsersättaren Ólafur Þór Gunnarsson, ryktades ha samlat ihop flera hundra nya medlemmar under kampanjveckorna för att ge sig själv möjlighet att besegra Ögmundur Jónasson.

Han var dock aldrig nära att peta statsrådet. Och då Gröna vänstern har kvoterade listor kommer sannolikt Ólafur Þór Gunnarsson att flyttas till tredje plats medan Rósa Björk Brynjólfsdóttir tar ett kliv uppåt. I så fall lär Ólafur Þór Gunnarsson även gå miste om ett mandat i alltinget - i det förra rekordvalet tog Gröna vänstern två platser i sydväst.

Fyra blev Margrét Pétursdóttir, femma slutade Guðbjörg Sveinsdóttir och sexa var Garðar H. Guðjónsson. Guðfríður Lilju Grétarsdóttur, som toppade partiets lista i distriktet för fyra år sedan, ställde inte upp för omval.

I den södra valkretsen röstade medlemmarna i lördags vid ett möte om valsedeln. Toppkandidat blir Arndís Soffía Sigurðardóttir, 34-årig jurist och ersättare i alltinget bosatt i Fljótshlíð. Inga Sigrún Atladóttir, teolog och kommunpolitiker i Vogar, och Þórbergur Torfason, fiskodlingsexpert från Höfn, är tvåa och trea på listan.

Här, här och här kan du ta del av provvalsresultaten.